hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: egyszerűsítéseket hozott a Mikulás

  • adozona.hu

Veres János pénzügyminiszter Szikora Jánossal, az APEH elnökével és Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnökével közös sajtótájékoztatón ismertette az adóbevallásokban januártól életbe lépő egyszerűsítéseket.

„Lám a Mikulás meghozta ajándékát” – mondta a pénzügyminiszter utalva a jövőre életbe lépő adóbevallási egyszerűsítésekre. Zara László erre reagálva úgy fogalmazott: Vízkeresztre megvalósulnak az egyszerűsítések. 

A vállalkozói körben a felére csökken a bevallások száma: az idén még 59 fajta bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23 féle adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. A bevallási útmutatók egyszerűsödnek, és azonos struktúrájúakká válnak, terjedelmük összesen 150 oldallal csökken. A kitöltendő bevallásokban a kitöltendő sorok száma 1010 sorral csökken – ismertette Veres János.

További egyszerűsítés, hogy a megfelelő paraméterek beállításával az adózó csak azokat a sorokat fogja látni, amelyeket ki kell töltenie. Január elsejétől emellett a törzsadatok elektronikus úton történő bejelentésére és módosítására, valamint a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásának elektronikus beküldésére is lesz lehetőség – tette hozzá a miniszter.

Veres János emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre nemleges, nullás illetve együttes adóigazolásokat is lehet majd kérni elektronikus úton, amelyeknek különösen a közbeszerzéseknél lesz nagy jelentősége. 

Jelentős újítás, hogy az elektronikus bevallásokat jövőre nyílt forráskódú operációs rendszerekkel is igénybe lehet majd venni, azaz nem csak Windows operációs rendszerrel működő számítógépekről lehet beküldeni a bevallásokat. 

Új lehetőség lesz az is, hogy az is, hogy ügyfélszolgálati időben bankkártyáról is lehet rendezni befizetéseket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az erre a szolgáltatásra kiírt nyílt közbeszerzési pályázatot az OTP nyerte meg. A bankkal már megkötötték a szerződést a szolgáltatás üzemeltetésére.

Zara László szerint még mindig nagyon sok adatszolgáltatási kötelezettség marad, amelyeket kormányzati szinten, összehangoltan kell felülvizsgálni. Viszont a rendszer egyszerűsítése tovább folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink