Társasági jog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Jön az új TEÁOR Cikk

A Bizottság (EU) 2023/137 felhatalmazáson alapuló rendelete (gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev. 2. rendszerének létrehozásáról szóló 1893/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról) értelmében 2025. január 1-jétől hatályba lép az új Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) nómenklatúra – áll a KSH közleményében, a Budapesti Ügyvédi Kamara 777. számú hírlevelében.

Cég kényszertörlése után eltiltott vezető lehet-e egyéni vállalkozó? Cikk

Egy cég kényszertörlés alá került, mert a bevallásokat, beszámolókat nem adta be, nem reagált semmilyen megkeresésre. A kényszertörlés után mitől tiltják el valójában a vezető tisztségviselőt? Lehet még a tiltás ellenére egyéni vállalkozó? Olvasói kérdésre Gyüre Ferenc adószakértő válaszolt.

Közbeszerzési korrupciós kockázatok, kartellmegállapodások: iránymutatás a GVH-tól és a Közbeszerzési Hatóságtól Cikk

A közbeszerzésekben a verseny szintjének növelését célzó intézkedésekről (2023–2026) szóló cselekvési tervet szabályozó 1118/2023. kormányhatározat értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, valamint a Közbeszerzési Hatóság elnöke 2023. december 31-éig gondoskodik a közbeszerzési verseny tisztaságát érintő korrupciós kockázatokkal és kartellmegállapodásokkal kapcsolatos szakmai iránymutatás elkészítéséről és közzétételéről – írja honlapján a GVH.

Mi a teendő, van-e akadálya az egyszerűsített végelszámolási eljárás lefolytatásának kft. tagjának halála esetén? Cikk

Egy társaság egyszerűsített végelszámolásról hozott döntést. A döntéshozatalt közvetlenül megelőzően értesült az egyik üzletrész-tulajdonos elhalálozásáról. Folytatódhat-e a végelszámolási eljárás vagy meg kell várni a hagyatéki eljárás végét? Olvasói kérdésre dr. Magyar Attila ügyvéd (Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda) válaszolt.

Minden, amit tudni kell a végelszámolásról Cikk

Egy cég életében előfordulhat, hogy akár belső indíttatásból, akár külső okokból kifolyólag, de a társaság megszüntetése mellett döntenek a tulajdonosok. Ha a cég jogutód nélkül történő megszüntetésére esik a választás és ha a cég nem fizetésképtelen, végelszámolásnak van helye. A végelszámolás célja, hogy a társaság vagyona a tulajdonosok között kerüljön felosztásra azt követően, hogy a cég összes kötelezettségét teljesítette, tartozásait kiegyenlítette.

Számviteli tudnivalók végelszámoláskor Cikk

A végelszámolás olyan eljárás, melynek keretében az adóalany jogi személy jogutód nélkül szűnik meg, úgy, hogy van vagyona, amellyel a hitelezőket ki tudja elégíteni, tartozásait ki tudja egyenlíteni.

Több vállalkozás egy címen: vannak-e buktatók? Cikk

Magánszemély vásárolt egy ingatlant egy kis vidéki faluban. Szeretné több vállalkozását és a családtagjai vállalkozásait is áthelyezni, és székhelyként ezen vidéki ingatlanba bejegyeztetni. Van bármilyen előírás, iránymutatás, hogy adott ingatlanba hány céget, egyéni vállalkozást lehet székhelyként bejegyeztetni? Származhat bármilyen hátránya az ingatlan tulajdonosának ebből? Székhely-hozzájárulási nyilatkozat elegendő ilyenkor, vagy célszerű külön kikötni, hogy nem székhelyszolgáltatásról van szó? Buzády Csongor ügyvéd, a Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda partnere válaszolt.

Mit kell tenni kft. tagjának halála esetén? Cikk

Kft. egyik tagja elhalálozott. Mi a teendő a taggal szembeni elszámolás esetén, milyen iratot kell kiadni a hagyatéki leltárhoz? Ha végelszámolják a céget, milyen határidővel, milyen nyomtatványok szükségesek? – kérdezte olvasónk. Dr. Magyar Attila ügyvéd (Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda) válaszolt.

Rekordszámban húzzák le a rolót a magyar cégek, elmélyült a gazdasági válság Cikk

Újra felerősödőben van a cégbezárási hullám Magyarországon. Az év első fele a cégmegszűnések jelentős megugrását hozta, de az időszak végére már lassult a növekedés a felszámolási és végelszámolási eljárások számánál. Szeptemberre azonban újra emelkedés látszik a statisztikákban. Ráadásul egyre több az előzmény nélküli procedúra is. Mindez Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője szerint arra utalhat, hogy most jönnek felszínre az elmúlt év gazdasági nehézségei – írja a portfolio.hu.

A nap kérdése: hogy kerülhet ki egyszerűsített végelszámolásnál a kft. a tagi kölcsön elengedése utáni illeték és tao ördögi köréből? Cikk

Hogyan lehet egyszerűsített végelszámolást csinálni egy kft.-ben, amelyben tagi kölcsön van? Ha azt elengedik, akkor illeték- és társaságiadó-fizetési kötelezettség keletkezik. Milyen megoldása van ennek a végtelenített körfolyamatnak? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31