Társasági jog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Itt vannak a legújabb törvényjavaslatok – rengeteg jogszabály módosulhat Cikk

Húsvét előtt és után közvetlenül több mint egy tucat törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, melyek elfogadásával számtalan jogszabály módosulhat.

Újabb jogokat kaphat a Gazdasági Versenyhivatal Cikk

Eddig Magyarországon még nem látott jogokat kap a GVH a kormánytól, miután egy törvénymódosítással bevezetik az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát, és a versenyhivatal kötelezheti az adott céget, hogy értékesítsék a vállalatot – írja a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum alapján a hvg.hu.

Könnyítések várhatók a cégalapításban Cikk

Könnyebbé válhat a cégalapítás, csökken a cégbejegyzési eljárások adminisztrációs terhe – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az osztalékelőleg sorsa az szja-bevallásban Cikk

Az osztalékelőleg fizetésére nemcsak cégjogilag, hanem személyi jövedelemadózás szempontjából is speciális szabályok vonatkoznak, amelyek eltérőek attól függően, hogy az osztalékelőleg a későbbiekben osztalékká válik-e vagy sem. Utóbbi esetben úgy kell tekinteni, hogy a magánszemély a részére korábban kifizetett osztalékelőleg összegét kvázi kölcsönként, kamatmentesen használhatta.

A cégnél 2024-től nem kötelező a könyvvizsgálat: élhet az egyszerűsített végelszámolás lehetőségével? Cikk

Kérdésem az általam könyvvizsgált cég 2024. évi könyvvizsgálati kötelezettségére vonatkozik. A cég nettó árbevétele az utóbbi években jelentősen csökkent. 2021. évben 830 millió, 2022. évben 235 millió, 2023. évben éppen eléri a 150 millió forintot. Ennek értelmében 2024. évre már megszűnik a könyvvizsgálati kötelezettség. A cég 2024. február végével megkezdi a végelszámolást. Úgy gondolom, hogy, mivel 2024. évre már megszűnik a könyvvizsgálati kötelezettség, így élhet az egyszerűsített végelszámolás lehetőségével. Erre vonatkozóan a végelszámolásra vonatkozó taggyűlési határozatban külön ki kell-e térni? – kérdezte olvasónk. Dr. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

Kft. ügyvezetője egy másik kft.? Mutatjuk, hogyan lehetséges ez Cikk

A vezető tisztségviselői szerepet leggyakrabban természetes személyek látják el, azonban ezt a tisztséget a jogszabály által előírt feltételek teljesítésével jogi személyek is betölthetik. Így például egy kft. ügyvezetőjévé egy másik kft. is kinevezhető. Cikkünkben a jogi személy ügyvezetővé való kinevezésének, működésének feltételeit mutatjuk be.

Dióhéjban a felszámolásról Cikk

Felszámoljuk az egyik cégünket. Ha a felszámolás kezdete 03.01. lesz, akkor ezen a napon készítenem kell egy beszámolót, és minden bevallást be kell nyújtanom, és a beszámolót közzé kell tennem? Majd a felszámolás végén kell egy záróbevallást készítenem, és szintén be kell nyújtani az összes bevallást? – kérdezte olvasónk. Dr. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

NAV információs füzet: jogosultság az szja 1 százalékára Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétette „Jogosultság az szja 1 százalékára” című információs füzetét.

Az Adózóna válaszol: alapítvány megszűnésének esetei, szabályai Cikk

Melyek azok az okok, amelyek alapján egy alapítvány megszűnik, illetve megszüntethető? Milyen szabályok vonatkoznak az alapítvány végelszámolására? Milyen sajátosságai vannak a közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit szervezetek végelszámolásának? Greff Magdolna okleveles adószakértőt hallhatják.

Így változtak a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályok 2024-től Cikk

A jogi személyek szétválására vonatkozó szabályozást a 2023. évi XXXIX. törvény és 2023. évi CIX. törvény 2024. január 1-jével megváltoztatta, bevezette a leválást mint új jogintézményt a jogi személy szétválására vonatkozóan. Cikkünkben a legfontosabb változásokat és szabályokat ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

2024 May
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2