dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Szekrényzár fordított áfával?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem belföldi illetőségű kft., amely egy építésiengedély-köteles új ingatlan (uszoda) szekrényeihez szolgáltat elektronikus zárakat. »

Válaszra vár

0 komment

Lakásépítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! A cég főtevékenysége házépítés. A teleknek az értéke körülbelül 3 millió forint, ezt a telket át is adták a vevőnek, a 27 százalék áfát utána megfizették. »

Válaszra vár

0 komment

Áfa adókötelessé tétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Bérelt lakóingatlanon kíván társaságunk beruházást végrehajtani (felújítás, nem engedély- és nem bejelentésköteles). Áfakörösek vagyunk. »

Válaszra vár

0 komment

Beépitett telek áfavonzata

Áfa

T. Cím! Egy vállalkozás (vevő) telket vásárolt egy másik vállalkozástól (eladó). Mindkét vállalkozás alanya az áfának. »

Válaszra vár

0 komment

Építési engedély nélküli FAD-os számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Építésengedély-köteles tevékenységhez kapcsolódó építési-szerelési munkára akarok szerződést kötni mint alvállalkozó. »

Megválaszolva

0 komment

Számla befogadása német magánszemélytől

Áfa

Német magánszeméllyel kíván magyar adóalany kft. szolgáltatási szerződést kötni. A szerződés műszaki tanácsadásról szól. Milyen számla fogadható be, és milyen adóügyi vonzata van ennek? »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfás számlák, áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk a fordított adózással kiállított számlák áfabevallásban való szerepeltetésére és az áfa megfizetésére irányul. Adott egy kft. »

Megválaszolva

2 komment

Áfa-visszaigénylés alanyi/tárgyi mentes kft.-ként

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tevékenysége 662201 Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység. »

Válaszra vár

0 komment

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2023. évi bevétele 10 millió Ft, mellette őstermelői tevékenységet is végez, melyből származó bevétele 1 millió Ft volt. 2023. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéb ingatlan-bérbeadás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft.tulajdonában lévő gazdasági épületet (raktárt, irodát) áfamentesen szeretne bérbe adni másik jogi személynek. Van erre lehetősége? »

Megválaszolva

0 komment

Szolgátatásnyújtás helye, áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyar, áfás adóalanyként végez elektromos rollerrel idegenvezetést magánszemélyek, uniós és harmadik országbeli adóalanyok részére itthon, Magyarországon. »

Megválaszolva

0 komment

Közvetített szolgáltatás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Önkormányzatunk bérbe adott egy tulajdonában álló ingatlant. Az ingatlan üzemeltetője az önkormányzat által alapított költségvetési szerv. »

Megválaszolva

1 komment

Közösségi adóalanytól igénybevett fuvarozás harmadik országba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk készterméket értékesít Algériába egy adóalanynak, amely kapcsán igénybe vesz egy olasz fuvarozót, hogy tengeri fuvarral teljesítse a szállítást. »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelő, egyéni vállalkozó áfaelszámolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfás őstermelő vásárolt eszköze után az áfát visszaigényelte, most ugyanezen eszközzel szeretne bérmunkát vállalni egyéni vállalkozás keretében. »

Megválaszolva

0 komment

5% áfa ingatlanértékesítés esetén

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy építőipari cég kétlakásos társasházat épített. A hatósági bizonyítványt a használatba vételhez 2022.05.24-én kapta meg. »

Megválaszolva

1 komment

Áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfás mezőgazdasági őstermelő 2024.01.01-től éves bevalló, február hónapban közösségi adószámot kért, ezután a NAV értesítése alapján 2024.04.01-től negyedéves áfabevalló. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás és az áfa

Áfa

Alanyi mentes vállalkozó bérbe ad cégnek lakóingatlant iroda céljára. Kérdésem, ha a cég felújítja az ingatlant, a kapott számlák áfaösszegét vissza tudja-e igényelni (a cég áfakörbe tartozik). »

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlan-értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítéssel kapcsolatban szeretném tanácsát kérni! »

Megválaszolva

0 komment

Sorozat jellegű értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az Áfa tv. 259. § 18. »

Megválaszolva

0 komment

Lakásbérbeadás garázzsal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a tulajdonában lévő lakást és garázst bérbe adja, kizárólag olyan formában, hogy azt a bérlő csak együtt, csomagban bérelheti. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő