dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Az ELTE Jogi Karán diplomáztam, azt követően pedig a Lord Slynn of Hadley European Law Institute szervezésében európai uniós jogot tanultam, majd az Egyesült Államokban (University of Georgia Achool of Law, Athens, GA, USA) folytattam jogi tanulmányaimat, ahol amerikai jogból diplomáztam. Tanulmányaim ideje alatt, illetve azt követően dolgoztam nemzetközi ügyvédi irodákban, elláttam üzletközpontok, illetve ingatlanforgalmazó társaságok jogi képviseletét, s egy ideig a közigazgatásban is szerepet vállaltam.

Az elmúlt szűk 10 évben a LIGA Szakszervezeti konföderáció jogi szakértőjeként, a Nemzeti ILO Tanács tagjaként, a hazai és nemzetközi érdekegyeztetés résztvevőjeként, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi és adatvédelmi üzletágának üzletágvezető ügyvédjeként dolgoztam. Jelenleg önálló praxist folytatok adatvédelmi jog, munkajog, cégjog profillal. 2018 és 2019 között tagja voltam a Pénzügyminisztérium keretein belül működő adatvédelmi kodifikációs bizottságnak.

Szakmai partnere vagyok a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központjának, illetve nemzetközi könyvvizsgáló társaságoknak. Ügyfeleim hazai és nemzetközi vállalkozások, szolgáltatásaimat mind a versenyszféra, mind az állami szféra részére nyújtom. Munkajog, cégjog és adatvédelem területén in-house, illetve egyéb képzéseket tartok, rendezvényeket szervezek, szakcikkeket publikálok különféle kiadványokba. Egyebek mellett a nevemhez fűződik az Adatvédelem a gyakorlatban című, nagysikerű HVG-kiadvány is.

Az Adózóna adatvédelmi témákkal foglalkozó szerzője vagyok, emellett rendszeresen válaszolok egyéb munkajogi kérdésekre is.

Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő, Nemzeti ILO Tanács tag, az adatvédelmi kodifikáció résztvevője

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

Munkajog

Tisztelt Szakértő! 15 éves gyerek a családi vállalkozásban hétvégén (nem iskola szünetben) besegítene egy vendéglátó vállalkozásnál apukájának. Mosogatna, pakolgatna ide-oda. »

Megválaszolva

0 komment

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek meglévő alvállalkozója egy egyéni vállalkozó. Ezt a személyt szeretné felvenni munkaviszonyba úgy, hogy vállalkozóként továbbra is megbízná. »

Megválaszolva

0 komment

Bírói letiltás, arányosítás

Munkajog

Kedves Adózóna! Az egyik ügyfelem alkalmazottja 4 órás minimálbérre (bruttó 133 400 Ft) van bejelentve. A nettó bére ennek megfelelően 88 711 Ft. »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjazás igazolásának dokumentuma – munkáltató részére

GDPR / Adatvédelem

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló kor alapján megigényli az öregségi nyugdíjat. A munkáltató nyugdíj mellett is tovább akarja foglalkoztatni a munkavállalót. »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó – önkéntes foglalkoztatás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki alkalmazottat nem foglalkoztat, nyári táboroztatás lebonyolítására alkalmi munkavállalót és önkénteseket is igénybe venne. »

Megválaszolva

2 komment

Időbér

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Időbért alkalmazó munkáltatónál a dolgozók havi ledolgozott óraszámai alapján nem minden esetben éri el a havibéres minimálbért a munkabér összege. »

Megválaszolva

0 komment

Sofőrök munkabér számítása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni Önöktől, hogy egyértelmű lehessen a sofőrök munkabér számítása munkaszüneti nap esetén. »

Megválaszolva

0 komment

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Két részben azonos tulajdonosi körrel rendelkező foglalkoztató között lehetséges-e munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi napidíj pihenőnapra

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy cég három hétre kiküldi a munkavállalóit külföldi munkavégzésre, azonban a külföldi munkahelyen is csak hétfőtől péntekig dolgoznak, akkor: 1. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus bérjegyzék, M30-as igazolás

GDPR / Adatvédelem

Tisztelt Szakértő! Jogszerűen járunk el, ha a bérjegyzéket, vagy év elején az M30-as igazolást jelszóval titkosítva e-mailben küldjük ki a munkavállalóknak? »

Megválaszolva

0 komment

Efokeret

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Cégünknek 5 nyugdíjas munkavállalója van, ők foglalkoznak a mezőgazdasági idénymunkás efós munkavállalókkal. »

Megválaszolva

0 komment

Keresőképtelen munkavállaló általánostól eltérő munkaidő-beosztása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Korábban volt már egy hasonló kérdésem, ami a visszatérő kismama általánostól eltérő beosztására vonatkozott. »

Megválaszolva

0 komment

Túlóraalap elszámolása

Munkajog

Tisztelt Szakértő, az alábbi esetre kérem a válaszát. »

Megválaszolva

0 komment

Pihenőnapi pótlék megváltása

Munkajog

Munkavállaló havi munkaidőkeretben foglalkoztatott. 2024. 02. hóban munkaidő-beosztás szerinti napjain felül egy szombaton is dolgozott, így ez neki rendkívüli munkavégzésnek minősül. »

Megválaszolva

0 komment

Kötelező-e még az üzemorvosi vizsgálat irodai munkakörben

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Kötelező-e még az üzemorvosi alkalmassági vizsgálat kizárólag irodai munkakörben (adminisztráció és mérnöki munkakör)? Válaszát előre is köszönöm! »

Megválaszolva

0 komment

Szabadság

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a 8 órában, 3 havi munkaidő keretben foglalkoztatott munkavállaló (sofőr) több alkalommal egy, vagy másfél órát dolgozik naponta. »

Megválaszolva

0 komment

Kávézó szakképesítés

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszer bolt / kávézóként működő üzletnél, amit egy kft. üzemeltet, szükséges-e bármilyen szakképesítés az üzletben dolgozók számára? »

Megválaszolva

0 komment

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazni munkavállalót abban az esetben, ha 24 órás a munkaidő, ami reggel 6-tól másnap reggel 6-ig tart? »

Megválaszolva

0 komment

Vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályok

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Adott egy élelmiszerkereskedelmi cég, melynél 12 sofőr dolgozik munkaidőkeretben, többműszakos munkarendben. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő