Munkajog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Indul a kórházi kommandózás: az orvosok mellett a betegek jelenlétét is ellenőrzik Cikk

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására legalább kétfős mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A Válasz Online értesülése szerint a revízió a betegekre is kiterjed: náluk azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Óvatosan a hétvégi hazaengedéssel! Ha a zárójelentésen más szerepel, baj lehet belőle – írja a valaszonline.hu.

Digitális munkaidő-nyilvántartási megoldások: figyeljen a buktatókra! Cikk

A munkáltatót többféle nyilvántartási kötelezettség terheli a munkaviszonyhoz kapcsolódóan. Az egyik ilyen, és ha súlyozni kellene, talán a legfontosabb, a beosztás szerinti és a rendkívüli munkaidő vezetését írja elő. A jogalkotó célja az, hogy egyrészt a felek közötti elszámolást segítse (a munkabér – ideértve a bérpótlékokat – számításának az alapja lesz), másrészt ellenőrizhető és igazolható legyen, hogy a munkaidőköz kapcsolódó követelmények (pl. pihenőidő megfelelő biztosítása) teljesülnek a társaságnál.

Ragaszkodnak a home office-hoz a munkavállalók Cikk

A magyar alkalmazottak közel kétharmada szerint alapvető elvárás az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása azokon a területeken, ahol erre mód van – derül ki az Erste Facebook-oldalán készült felméréséből.

Patthelyzetet teremthet az egészségi okból eredően alkalmatlan munkavállaló foglalkoztatása Cikk

Cikkünkben áttekintjük, mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló, abban az esetben, ha a munkavállaló bár keresőképes, egészségi okból eredően nem alkalmas a munkaszerződése szerinti munkakör ellátására.

Az NGM állítja: nem törheti le a magyarországi béreket a vendégmunkások alkalmazása Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-OS közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatja, hogy a vendégmunkások aránya alacsony, a magyar emberektől nem vehetik el a munkahelyeket.

Új követelmények előírása már meglévő dolgozóknak: mit lehet, és mit nem lehet elvárni? Cikk

A vállalatok tevékenységük körében igyekeznek fejlődni, lépést tartani a technológiai és szellemi újításokkal. Bármely ágazatról is legyen szó, a munkáltató érdeke, hogy a munkavállalók tudása, képessége is kövesse a változásokat, és ennek biztosítására, időről időre történő felülvizsgálatára valamilyen aktuális módot igyekszik alkalmazni.

K&H: nem mozdulnak a pénztárcák – havonta 190 ezer forint jut a fiataloknak Cikk

A korábbi évekre jellemző növekedés után megtorpanás látható a fiatalok jövedelmében a K&H ifjúsági index szerint. Az idei első negyedévben átlagosan nettó 190 ezer forintos személyes jövedelemről számoltak be a 19–29 évesek. A fiatalok nettó jövedelme egy évvel ezelőtt emelkedett a 180 ezres szint fölé és azóta nagyságrendileg ezen a szinten maradt. Jelentős eltérés látható a nemek között: a férfiak személyes jövedelmének átlaga 220 ezer forintot tett ki, a nőké viszont csak 156 ezret – derül ki a K&H sajtóközleményéből.

A NAV mobilappjában bárki ellenőrizheti foglalkoztatását Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki ellenőrizheti néhány koppintással, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e – hívta fel a figyelmet az adóhivatal csütörtökön az MTI-nek küldött közleményben.

Munkanap-áthelyezések 2025-ben: ezekre figyeljenek a munkáltatók Cikk

A foglalkoztatás területéért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium már április 8-án rendeletben szabályozta a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkatrendet. A sietség oka nem ismert, a rendelet lényegét, és a fontosabb szempontokat az alábbiakban mutatjuk be.

30 év alattiak foglalkoztatásának támogatása: április 15-étől lehet pályázni Cikk

Jövő hétfőtől lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, közel 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági garancia plusz programra – jelentette be mai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4