hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adószigorítás szűkíti a rejtett gazdaságot

  • MTI

Az adószabályok szigorítása, a fokozott ellenőrzés és az APEH, valamint a VPOP létszámának növelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy szűkül a rejtett gazdaság - jelentette ki Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, a Miniszterelnöki Hivatal és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének közös rendezvényén.

Már 2005-ben, a harmadik országbeli import után elmaradó áfa-bevételeknél bebizonyosodott, hogy bizonyos adószabályokat újra kell gondolni - mondta Karácsony Imréné, hozzátéve, akkor a VPOP "visszahozta" a kivetéses adót, s ennek ellenére nem mentek el más országba vámoltatni az importőrök.

Magyarországon a fekete- vagy rejtett gazdaság becsült aránya a GDP 17-18 százaléka, ami 2006-os statisztika szerint 4 ezer milliárd forintnak felel meg - jelezte a szakállamtitkár. Véleménye szerint ennek szűkítése egyebek között az adóbázis szélesítésével, a feketefoglalkoztatás korlátozásával és az ellenőrzés fokozásával érhető el. Példaként hozta fel a magyar-ukrán határellenőrzések szigorítását, illetve a mobil vámkommandók felállítását, amelynek eredményeképpen az ellenőrzéseknél tapasztalt ismeretlen eredetű üzemanyagok aránya a korábbi 60 százalékról 5 százalékra csökkent, vagy a nem adójeggyel ellátott cigaretták aránya a korábbi 25 százalékról 10 százalékra esett.

Az adószabályok, illetve az adózás rendjének módosítása nyomán a 2006. évi személyi jövedelemadó bevallást benyújtók száma 4,3 millióról, 4,4 millióra nőtt, az adót fizetőké pedig 3 millióról 3,4 millióra - közölte Karácsony Imréné. Emelkedett a tb-járulékot fizetők száma is 3,8-3,9 millióról 4 millióra - fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy 130 ezerrel nőtt azok száma, akik a minimálbér kétszerese után fizetnek járulékot, miközben a minimálbéresek száma 1,4 millióról 1,2 millióra csökkent.

A társasági adózásnál ennél kisebb változások történtek: bár a veszteséges vállalkozások száma 14 százalékkal csökkent, a vállalkozások fele még mindig veszteséget mutat ki - jelezte a szakállamtitkár.

A jövő évi áfa törvény új területeken, így az ingatlan értékesítésnél is kötelezővé teszi a fordított adózást, ami hathatósabb védelmet jelent a számlagyárak ellen - mondta Karácsony Imréné. Tájékoztatása szerint a 2008. március 1-je utáni közbeszerzések esetén a fővállalkozó csak akkor fizetheti ki alvállalkozóját, ha annak nincs adó- illetve járadéktartozása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink