Nagy Norbert adószakértő

A Pannon Egyetemen végezett közgazdászként, majd 2006-ban adószakértői képesítést szerzett (regisztrált okleveles forgalmi adó és nemzetközi adószakértő). Tulajdonosként több mint tíz éve a cégeit vezetem, melyek a számviteli, adózási, pénzügyi, bér- és munkaügyi feladatok területén nyújtanak szolgáltatást.

Pályafutása során átfogó tapasztalatra tett szert a gazdasági társaságok átalakulása, akvizíciók kapcsán felmerülő adójogi, pénzügyi és számviteli feladatokban, aktívan részt vett integrált vállaltirányítási rendszerek bevezetésében, üzleti tranzakciók előzetes pénzügyi átvilágításában, holdingstruktúrák kialakításában és működtetésében.

A Global Tax-Office Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként a hazai és nemzetközi ügyfeleket segíti számviteli és adóügyi kérdésekben, tanácsadást nyújt bel- és külföldi ügyletekhez kapcsolódó adózási, adótervezési témákban.

Kiemelt területei a társasági adó, általános forgalmi adó, de hatóság előtti képviseletet biztosít vagyonosodási vizsgálatokban és egyéb adóhatósági eljárásokban is.

Nagy Norbert elérhetősége: http://globaltaxoffice.hu

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Jegyzett tőke leszállítása (eredménytartalék, anyavállalati kölcsön)

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy külföldi anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalat, amelynek jegyzett tőkéje lényegesen a magyar szabályozás felett van. »

Megválaszolva

0 komment

Eu-ból igénybe vett szolgáltatás áfafizetése időszaki elszámolás esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Külföldi EU-s partnereink időszakonként (havi, negyedéves) gyakorisággal állítják ki részünkre a különböző szolgáltatásokról a fordított adózású számlákat. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozás külföldön

Áfa

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó, általános áfa szabályai alá eső egyéni vállalkozó dolgozhat-e építőiparban az Unióban (Hollandia) egész évben? »

Megválaszolva

0 komment

Társasági adó, önellenőrzés

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Adószakértő! 2229 bevallást önellenőriznénk, több HIPA összeg lett elszámolva 2 millió Ft-tal és ezt javítanánk. »

Megválaszolva

0 komment

Bizalmi vagyonkezelő mint magánszemély

Társasági adó / Innovációs járulék

Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat: Egy szolgáltatással foglalkozó „A Kft.” tulajdonosa 2 magánszemély, akik 2023. év során arról rendelkeztek, hogy az „A Kft. »

Megválaszolva

1 komment

Útdíj mint közvetített szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Buszos személyszállító vállalkozás egy konkrét úthoz a HUGO-val fizetett útdíjat; a számlában külön soron elszámolva, közvetített szolgáltatásként számlázhatja-e és elszámolhatja-e? »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén alkalmazandó leírási kulcs

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy tao hatálya alá tartozó kft. 3 évvel ezelőtt nyílt végű pénzügyi lízing szerződése keretében bérbe vett egy személygépjárművet. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Áfa alapjának utólagos csökkentése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy Kivitelező Kft. 2022-ben tervezési, vállalkozási szerződést kötött Megrendelő Kft.-vel, nettó 80 millió Ft + áfa vállalkozási díj ellenében. »

Megválaszolva

0 komment

Bérelt ingatlanon végzett beruházás továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk nonprofit kft., de szabad kapacitásai terhére piaci megrendeléseket is teljesít. A piaci megrendeléseket a normál áfa szabályok szerint áfásan számlázza tovább. »

Megválaszolva

0 komment

Működésiköltség-támogatás

Általános

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem, aki egy kft. ügyvezető igazgatója, működésiköltség-támogatást szeretne nyújtani a cégének, amelyet én a 96. főkönyvi számra könyvelnék, de nem tudom, hogy megteheti-e? »

Megválaszolva

0 komment

Gépjármű különbözeti áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használt gépjármű forgalmazásával foglalkozik. Áfa tekintetében viszont eladóként be is van jelentkezve különbözeti áfára. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldön megfizetett import áfa visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Amennyiben magyar kft. Kínából érkezett árut Olaszországban vámoltatja el, ennek következtében az import áfát Olaszországban fizeti meg, van-e lehetősége a magyar kft. »

Megválaszolva

0 komment

Cég, magánszemély közös tulajdonú ingatlan bérbeadása

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy cég és egy magánszemély közös tulajdonában (1/2-1/2) lévő ingatlant szeretne a magánszemély bérbeadni. A bérbeadáshoz a cég hozzájárul. »

Megválaszolva

0 komment

Alza.hu

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az Alza-tól vásárolunk már ez évben sok árut, ugyanakkor, ha megnézem a NAV számla listát, akkor nem tartalmazza ezeket a számlákat. Akkor utólag lekönyvelhetem? »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli szolgáltatás EU adószám nélkül

Áfa

Tisztelt Szakértő! Van egy magyar általános áfaalany gazdasági társaság, aki egy speciális iparágban tanácsadással, előadások tartásával foglalkozik Magyarországon és külföldön. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg elszámolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2023.03.14-én egy szolgáltatási díjjal kapcsolatban előleg utalására, és ezzel összhangban előlegszámla kibocsátására került sor. 2023. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz beszerzése külföldi magánszemélytől

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyarországi székhellyel működő kft., aki külföldi magánszemélytől vásárolt egy használt tehergépjárművet, melyet tárgyi eszközként fog használni. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő