Nemzetközi - közösségi adózás

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Sok még a homályos folt: érvek az egységes társaságiadó-rendszer bevezetésének halasztása mellett Cikk

Az egységes uniós társaságiadó-rendszer elfogadásának halasztása mellett érvel több üzleti szereplő is, mivel szerintük túl sok még a nyitott kérdés. A vállalkozások nem szeretnének kibújni a szabályozás alól, de azt gondolják, hogy előbb a részletszabályokat kellene tisztázni az új rendszer bevezetéséhez, olvasható a Deloitte Magyarország tájékoztatójában.

Magánszemélyek külföldről származó jövedelme: útmutatót tett közzé a NAV Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar illetőségű magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adó- és járulékkötelezettségéről.

Láncügylet harmadik országba: mire kell ügyelni számlázáskor? Cikk

Lengyel cég árut ad el egy magyar cégnek, amely azt továbbszámlázza egy észak-macedón cégnek. Az árut Lengyelországból egyenesen Észak-Macedóniába szállítják. A fuvart a lengyel cég szervezte, a kiléptetési igazoláson is a lengyel cég szerepel. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Kell a magyar cégnek macedón adószámot igényelnie, és ott bevallást benyújtani, vagy exportértékesítésről van szó? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

Minimálbér-emelésről döntött a spanyol kormány: a legkisebb kereset 14 hónapig jár, adómentesen Cikk

Öt százalékkal, havi bruttó 1134 euróra (421 ezer forint) emelte a minimálbért mai madridi ülésén a spanyol kormány.

30 nap haladék a CBAM jelentések benyújtására Cikk

Az Európai Bizottság 2024. január 29-ei közleménye szerint a gazdálkodóknak lehetőségük lesz kérni a CBAM jelentések benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását – írja hírlevelében a PwC Magyarország.

LLC magyar magánszemélynek nyereségrészesedést fizet: bonyolultabb az adózás, mint gondolnánk Cikk

Az alábbiakban egy amerikai illetőségű LLC-ből (limited liability company) magyar adóügyi illetőségű magánszemély részére történő nyereségrészesedés kifizetésnek a magyar adóztatásával kapcsolatos kérdésekre keressük a válaszokat, tekintettel az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatás kizárására irányuló egyezmény megszűnésére is.

EU-s szabályokat sérthet a külföldiek áfa-visszatérítésére vonatkozó magyar szabályozás Cikk

Az Európai Bíróság főtanácsnoka által tegnap kiadott vélemény szerint ellentétes az Európai Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda véleménye szerint, ha a végső ítélet is ezzel a tartalommal születik majd meg, az nemcsak hogy megkönnyíti majd a külföldi vállalkozások hazai áfa-visszaigénylését, de korábban megfizetett forgalmi adó visszatérítését is megnyithatja.

Szolgáltatás EU-s adóalanynak: erre is oda kell figyelni számlázáskor Cikk

Osztrák cég telephelyet bérel Magyarországon. A bérbeadó alkalmanként daruzást végez a bérbevevő részére a nevezett telephelyen. A bérbeadó információi szerint a bérlő cégnek nincs magyar adószáma. Hogyan kell számlázni a szolgáltatást? Minek kell a számlán szerepelnie, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás áfa nélkül? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Adótörvénycsomag 2024: az USA-ból származó kamatjövedelem adózása egyezmény híján – példákkal Cikk

Az amerikai-magyar kettős adózást kizáró egyezmény 2024. január 1-jei hatályú megszűnéséhez kapcsolódóan egyebek mellett a kamatjövedelmek adózását is érinti a jövő évre kihirdetett adótörvény-módosítási csomag.

Ketyeg az óra! USA-beli részvényekből származó jövedelmek adózása: januártól új szabályok jönnek Cikk

Az érintett magánszemélyeknek nincs már sok idejük átgondolni, mitévők legyenek a rendelkezésükre álló amerikai részvényekkel és részvényopciókkal, figyelemmel arra, hogy 2023. december 31-éig alkalmazható az Amerikai Egyesült Államokkal kötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó adóegyezmény.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

2024 April
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5