Helyi adó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása nem is olyan egyszerű I. rész – példákkal Cikk

Közeledik az iparűzésiadó-bevallás határideje, melynek során az adózók fő szabály szerint a nettó árbevételük alapulvételével kötelesek az iparűzési adó alapját és az adót kiszámítani. Kétrészes cikkünkben néhány, a gyakorlatban felmerülő problémára kívánjuk felhívni a figyelmet, melyek rávilágítanak arra, hogy sok esetben nem is olyan egyszerű az adóalap megállapítása még az egyszerűsített módszer alkalmazása mellett sem.

Iparűzési adó számítása őstermelők családi gazdaságánál Cikk

Őstermelők családi gazdasága (őcsg) hét tagból áll. Négy tag lakcíme "A" településen, három tag lakcíme "B" településen található. A gazdálkodást C és D településeken folytatják. Milyen megosztásban, kinek, és mely önkormányzat felé kell iparűzési adót fizetni? – tudakolta kérdéseiben olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Az iparűzésiadó-alap megosztása külföldi telephely esetén Cikk

Egy magyar cégnek Ausztriában is van telephelye. A társaság iparűzésiadó-alapja a tárgyévet megelőző teljes adóévben meghaladta a 100 millió forintot. Meg kell-e osztani az adóalapot a 2023. évi iparűzésiadó-bevallás elkészítésekor, és milyen módon, milyen részletszámításokat kell elvégezni? – kérdezte olvasónk. Az ausztriai telephelynek 2023-ban nem volt bevétele, nem volt személyi jellegű ráfordítása, és nincs eszköze. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Helyi iparűzési adó csökkentése: milyen szabályokra kell figyelni? Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen tételekkel csökkenthető a nettó árbevétel, és ezáltal a helyi iparűzési adó alapja. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, melyek azok a gyakorlati tudnivalók, amelyeket az iparűzésiadó-kalkuláció összeállítása során szükséges szem előtt tartani.

Nettó árbevétel az iparűzési adózásban – egyéni vállalkozók, őstermelők Cikk

A 2023-as évtől az iparűzési adó alanyai már nem élhetnek a koronavírus-járvány miatt 1 százalékban maximált ipamértékkel, ezért fontos tisztázni, hogy az iparűzési adózásban pontosan milyen tételek tartoznak az adó alapjába.

Nettó árbevétel az iparűzési adózásban – számviteli törvény szerinti vállalkozások Cikk

A 2023-as évtől az iparűzési adó alanyai már nem tudnak élni a koronavírus-járvány miatt 1 százalékban maximált iparűzésiadó-mértékkel, ami azt is jelenti, hogy a vállalkozások 2023. évi végleges adóösszege akár a duplájára is emelkedhet a 2022-es évi adóhoz képest. Éppen ezért fontos tisztázni, hogy az iparűzési adózásban pontosan milyen tételek tartoznak az adó alapjába.

Gépjárműadó: későbbi határidővel és nem két összegben fizetjük Cikk

Március elején érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai. Több mint ötmillió jármű után – március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-éig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt, olvasható a NAV honlapján.

A nap kérdése: a támogatásként kapott összeg beleszámít-e a hipaalapba, illetve az szja-alapba? Cikk

„Magyar Falu Program keretében a kistelepülési üzletek működési támogatása 2023” pályázat keretében az egyik ügyfelem kapott támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től költségek fedezetére (bérköltség, könyvelési költség stb.). A kapott összeg beleszámít-e az iparűzésiadó-alapba, illetve az szja-alapba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Országos civilszervezet ingatlan-bérbeadás utáni társasági adója Cikk

Országos érdekvédelmi szervezet saját tulajdonú ingatlanja általa nem használt részét bérbe adja, a bérbeadásból származó bevétel meghaladja az összes bevétel 15 százalékát. A vonatkozó jogszabályokból azt olvastam, hogy így társaságiadó-kötelezettsége keletkezik. Kérdésem: mi a társasági adó alapja: a teljes bevétel, vagy a kedvezményezett összeg feletti rész? A társaságiadó-alapot az általános szabályok szerinti adóalap-módosító tételekkel lehet-e módosítani (értékcsökkenés, rezsiköltség stb.)? Mi az iparűzésiadó-alap? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: többször szünetelt 2023-ban az egyéni vállalkozás, hogyan kell bevallani az iparűzési adót? Cikk

Átalányadós egyéni vállalkozó az egyszerűsített sávos ipát választotta 2023-ra, viszont többször is szünetelt év közben. Kell-e minden szüneteléskor záró hipabevallást beadni? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

2024 June
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30