Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Jövedéki termékek beszerzése külföldről Cikk

Sokszor hallani, hogy az EU egyik fő vívmánya az áruk szabad áramlása, amiből sajnos sokan csak azt az egyszerű és egyben téves következtetést vonják le, hogy szabadon vásárolhatnak más tagállamból. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Jelen írás célja bemutatni, hogy a természetes személyek milyen feltételek és szabályok mentén hozhatnak be belföldre jövedéki terméket más EU tagállamból vagy harmadik országból. Először a más EU tagállamokból történő beszerzés szabályait tekintjük át.

EPR- és termékdíj kapcsolata a 2024. évi változások értelmében Cikk

Miként lehet a gyakorlatban igazolni, hogy a lebontott csomagolás nem válik hulladékká, hanem azt felhasználják egyéb célra? Ez a hulladéknak nem minősülő csomagolás továbbra is termékdíjköteles lesz? Hogyan vezessünk ezekről nyilvántartást? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Több mint ezer doboz bolgár cigarettát találtak a pénzügyőrök egy francia autóban Cikk

Több mint ezer doboz bolgár cigarettát találtak elrejtve a pénzügyőrök egy francia rendszámú, Bordeaux-ba tartó autóban a lepsényi pihenőhelyen – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

ÁRUREG, CDPS_I, eVÁM: üzemszünet március 27-én Cikk

Karbantartják az ÁRUREG (Áruregisztrációs Rendszer), a CDPS_I (Vámáru-nyilatkozat Feldolgozó Rendszer) és az eVÁM (elektronikus-VÁM-ÁRUNYILATKOZAT MODUL) rendszereket – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az Európai Bizottság a vámok megemelését javasolja az orosz és fehérorosz gabonatermékekre Cikk

Az Európai Bizottság az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék és olajos magvak, köztük a búza, a kukorica és a napraforgó, valamint az ezekből származó termékek uniós behozatali vámjának emelését javasolja – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken, közölte az MTI.

Babaruhaboltnak álcázta – cigarettát árusított Cikk

Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Nyírségben.

NAV-tájékoztató: az EPR-díj és az áfa Cikk

Szolgáltatásnyújtás akkor tartozik az áfatörvény hatálya alá, ha azt valamilyen vagyoni előny, vagyis ellenérték fejében nyújtják, azaz közvetlen kapcsolat áll fenn a nyújtott szolgáltatás és a kapott ellenérték között.

Fontos határidő az EPR-ben: még két hétig lehet a tavalyi adatszolgáltatást módosítani Cikk

A 2023. harmadik és negyedik negyedévre vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi ( EPR) adatszolgáltatásokat 2024. március 31-éig módosíthatják a kötelezettek. A NAV tisztázta, hogy a MOHU által a EPR-díjról kiállított számlák áfakötelesek, olvasható a PwC Magyarország közleményében.

Cigarettacsempészeket fogott a NAV, a nyomozás folytatódik Cikk

Négy cigarettacsempészt fogott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a magyar-román-ukrán hármashatárnál, a gyanú szerint a szervezetten működő bűnbanda mintegy 50 ezer doboznyi illegális dohányáru csempészésében és értékesítésében vett részt – közölte a hatóság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

DRS-díj ingyenes átadás esetén Cikk

Ki fizeti a visszaváltási díjat, ha italtermékekkel foglalkozó cég termékmintát ad a vevőinek, illetve ha kóstolásnál történik térítésmentes átadás? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

2024 April
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5