2024-es adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Minimális tb-alapok 2023. december 1-jétől – biztosított őstermelők, egyházi személyek Cikk

December 1-jétől nő a minimálbér (és a garantált bérminimum is), ami befolyásolja a járulék- és szocho-kötelezettségeket. Kétrészes írásunk mostani folytatásában a biztosított őstermelő és a biztosított egyházi személy tb-terheinek változását ismertetjük.

Minimális tb-alapok december 1-jétől munkaviszonynál, egyéni/társas vállalkozói jogviszonynál Cikk

Egyes biztosítási jogviszonyoknál legalább a minimális alapokból kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. A minimálbér 2023. december 1-jétől nő, ami befolyásolja a minimális alap szerint fizetendő összegeket. Kétrészes írásunkban a minimális alap változásait ismertetjük a minimálbér növekedése kapcsán.

Elindult a regisztráció a nemzeti adókonzultációra Cikk

Szakmai párbeszédre és tudásátadásra hívja az adóvilág mértékadó szakembereit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): az idei év végén ismét megrendezik a nemzeti adókonzultációt. A november 30-ai rendezvény tematikája a NAV digitalizációs törekvései, online szolgáltatásai, adatvezérelt kockázatelemzései és az adózókat támogató szemlélet új irányai köré szerveződik – írja honlapján a NAV.

Megszavazta a parlament az adótörvény-módosításokat Cikk

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége az egyes adótörvények módosításáról szóló T/5893 számú, valamint a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló T/5877 számú törvényjavaslatokat.

Megszűnne a kötelező alkalmassági vizsgálat. Változna a munkavédelmi törvény és az Mt. Cikk

A T/6072 irományszám alatt benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén – a bírság mértékére vonatkozó rendelkezések kivételével – január 1. napjától lépne hatályba a munkavédelemről szóló törvény módosítása. A javaslat indokolása szerint erre alapvetően a jogalkalmazás segítése és egységesítése miatt, valamint az egyes jogszabályok közötti koherencia megteremtése érdekében került sor. Jelentős újdonság, hogy a munkavédelmi képviselő megválasztása során ügyelni kell a határidő betartására, továbbá megszűnne a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése.

Őszi adócsomag: ezek az eddigi legfontosabb módosítások Cikk

A Parlament honlapján kedd este óta elérhetők azok a részletes vitát lezáró módosító javaslatok, amelyeket az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága terjeszt elő az őszi adócsomag kapcsán. Az Andersen Magyarország szakértői összefoglalta honlapján ezeket.

Digitális állampolgárok lehetünk, kérdés, akarjuk-e – az Országgyűlés előtt a javaslat Cikk

Az Országgyűlés előtt van a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló T/6076. számú törvényjavaslat.

Új adó is megbújik az Országgyűlés előtt levő salátatörvény-javaslatban Cikk

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/6080. számú törvényjavaslat új kötelezettséget róna az atomerőművekre, illetve a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre.

Újabb törvényjavaslat: 66 törvény módosulna Cikk

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, T/6080. számú törvényjavaslatot a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be november 14-én 23 óra 12 perckor.

24 törvényt módosítana egy agrár tárgyú törvényjavaslat Cikk

November 14-én éjjel nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló, T/6075. számú törvényjavaslatot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31