Áfa

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: lehet-e könyvelni a NAV-nál bejelentett adatok alapján? Cikk

Ha a könyvelőprogram a NAV online oldaláról letölti a bejövő számlákat, és van olyan számla köztük, amelyet az ügyfél nem adott le, akkor az az online bejelentett adatok alapján könyvelhető-e? Az áfája nem vonható le, de költségként költségként elszámolható-e a hiányzó számla ellenértéke, és a taóban, hipában elismert költség lesz-e? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Kártérítés, foglaló, hűségdíj és no show fee az áfában – az EUB gyakorlata Cikk

Míg a kártérítés nem tartozik az általános forgalmi adó tárgyi hatálya alá, addig egyes szerződéses mellékkötelezettségek igen, melyekről főszabályként számlát kell kiállítani és áfakötelezettség merül fel belföldi partnerek között. Cikkünkben az Európai Unió Bíróságának gyakorlatát járjuk körül a témában.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 12. rész: áfaregisztráció mint nemzetköziügylet-sajátosság Cikk

Milyen szempontok alapján határozhatjuk meg az adóalanyiságot, melyik országban keletkezik adókötelezettség a közösségi ügyleteknél? Kiket hívunk áfaregisztrált adóalanyoknak, és milyen kötelezettségekkel jár az áfaregisztráció? A mikrofonnál: Antretter Erzsébet adószakértő és Nagy Norbert adószakértő.

2024 elején élesedik az eÁFA rendszer Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024-ben indítja el az eÁFA-rendszert, az áfabevallások elektronikus úton történő összeállításának és benyújtásának további támogatására, ami jelentősen átalakítja az áfabevallás ma ismert folyamatát – olvasható Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője írásában.

Áfaváltozások az adócsomagban: fordított adózású építési-szerelési munkák nyilatkozata, adómentes ügyletek, a „túrórudi” áfája Cikk

Cikkünkben pár általánosforgalmiadó-változást nézünk át részletesen, összehasonlítva a jelenlegi szabályozással, illetve bemutatva a mögöttes szabályozást.

Adócsomag: alanyi áfamentességgel kapcsolatos változások, új szabályok Cikk

Az új adócsomag differenciálja az alanyi adómentesség szabályait a tekintetben, hogy belföldi társaságról vagy belföldi székhellyel nem rendelkező adóalanyról van-e szó, továbbá lehetővé teszi alanyi adómentesség választását más közösségi tagállamban. Cikkünkben az új szabályok részleteit ismertetjük.

Új áfakulcs 2024-től: ezekre figyeljenek! Cikk

Az Európai Unió Tanácsa 2022. április 5-én a tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK (a továbbiakban „héa-irányelv”) és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról (a továbbiakban „Irányelv”), mely különböző speciális szabályokat tartalmaz az ingatlanokkal, online jelenléttel, műalkotásokkal, valamint a tagállamok által alkalmazható héa-kulcsokkal kapcsolatban, írja közleményében a PwC Magyarország.

Sikkasztás miatt kezdeményezi az ügyészség az Audi Hungária Független Szakszervezet két vezetőjének letartóztatását Cikk

Különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt kezdeményezi a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy érdekképviseleti szerv két elnökségi tagjának letartóztatását egy folyamatban lévő nyomozásban – közölte a főügyészség pénteken az MTI-vel. Az Audi Hungaria Zrt. megerősítette, hogy az érintett szervezet az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) – olvasható a közleményben.

Karbantartás lesz az online számla rendszeren Cikk

Az online számla rendszer 2023. november 8-án 21 óra 30 perc és 22 óra 30 perc között karbantartás miatt nem lesz elérhető – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Áfakulcsváltozás: erre kell figyelniük 2024. januártól a napilapokat forgalmazóknak Cikk

Jövő január 1-jétől a napilapok értékesítésekor a vételárban az áfa 0 százalék. Az online pénztárgépi bizonylatokat jövőre már ennek megfelelően kell kiállítani – figyelmeztet honlapján közzétett közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Napilap a 4902 vámtarifaszám szerinti, hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31