dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó áfamentessége

Áfa

Tisztelt Szakértő! Tevékenységét 2023-ban kezdő vállalkozó az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg. 2024.01.01. dátummal választhatja-e az alanyi adómentességet? »

Megválaszolva

0 komment

Értékesítés áfamentesen?

Áfa

Tisztelt Válaszadó! Kérdésem: műszaki vizsgáztatáshoz beszerzett vizsgasor áfája nem volt levonható beszerzéskor a tevékenység közhatalmi voltára tekintettel. »

Megválaszolva

0 komment

Vevő megnevezésének módja számlán

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál (nonprofit kft.) egy tulajdonosi ellenőrzés során kifogásolták a befogadott számláinkon társaságunk megnevezését. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s számla magyar áfával

Áfa

Tisztelt Szakértő! A vállalkozó egy német adóalanytól, internetes weboldalon (expondo.hu) történő vásárlás után olyan számlát kapott, amin 27%-os héa szerepel. »

Megválaszolva

0 komment

Társasházépítés konzorciumban

Áfa

Tisztelt Szakértő! A és B cég társasházat szeretnének építeni konzorciumban. A cég lenne a vezető, aki eladná a lakásokat, és csak irányító feladatot látna el. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Elutalt egy pénzforgalmi áfás kft. október hónapban egy nagy összeget egyik üzleti partnerének, akitől bontott anyagokat vásárolt. »

Megválaszolva

0 komment

Rendezvényszervezés külföldi cég részére, kérdés pontosítása

Áfa

A rendezvény egy karácsonyi vacsorából és egy zenés műsorból áll. A vacsorát egy szálloda szolgáltatja a zenét egy együttes. A két cég külön számlát fog kiállítani. »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonási jog keletkezése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új közlekedési eszközök értékesítésével foglalkozik. Alapesetben, ha jól értem az áfatörvény 119. »

Megválaszolva

0 komment

Céges autó eladása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben a tárgyi eszközök között lévő járművet szeretné az ügyvezető kivenni a cégből saját magának. A személygépjárművet 2016-ban vásárolta a cég zárt végű lízinggel. »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országbeli weboldalról vásárlás, 27 százalékos áfa

Áfa

Tisztelt Adózóna! Magyarországi normál áfás cég angol weboldalról digitális fájlokat (információt) vásárolt. »

Megválaszolva

0 komment

Telefonszámla elszámolása

Áfa

Tisztelt Szakértők! Vitába keveredtünk egyik partnerünkkel a telefonszámla elszámolhatósága és áfa levonhatósága ügyében. Van egy telefonszámla, ahol a vevő "X" magánszemély, a számlafizető "Y". »

Megválaszolva

0 komment

Rendezvény, IT-tréning szervezése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy magyar kft. magyar cégek munkavállalói részére szervez pontos megnevezés szerint: IT-tréninget. A tréning oktatás és korlátlan étel-, italfogyasztást tartalmaz. A magyar kft. »

Megválaszolva

0 komment

Rendezvényszervezés külföldi cég részére

Áfa

Osztrák cég Magyarországon rendezi a karácsonyi ünnepséget. Milyen áfavonzata van a rendezvény lebonyolításának, visszaigényelhető-e az áfa? Köszönettel: Varga Péterné »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes számláz szerb magánszemély megrendelőnek

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy alanyi mentes egyéni vállalkozó, akinek Szerbiában tevékenykedő, magánszemély megrendelője is van. »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemély garázshelyeket ad bérbe 2.

Általános

https://adozona.hu/kerdesek/2023_11_7_Garazs_berbeadas_maganszemelykent_ogl Tisztelt szakértő! Fenti kérdésemre azt a választ kaptam, hogy 10 darab garázshely bérbeadása már üzletszerűnek minősül. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus számla xml formátumban

Áfa

Tisztelt Szakértő, a 2023.08.03-án megjelent, Deloitte szakmai cikkel kapcsolatban szeretnék kérdezni, melynek címe: jelentős változások jöhetnek a számlázásban (https://adozona. »

Megválaszolva

0 komment

Garázs bérbeadása magánszemélyként

Áfa

Ha nagyobb számú garázshelyet adok bérbe magánszemélyként, például 10 darabot, az áfamentes vagy üzletszerűnek minősül? Ha üzletszerűnek minősül, akkor mi a teendő a számlázással? »

Megválaszolva

0 komment

Pszichológia tanácsadás webáruház áfa

Áfa

Pszichológia szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozónk webáruházat kíván indítani. A szolgáltatásainak áfabesorolása eddig a tanácsadás meghatározott célja alapján történt. »

Megválaszolva

0 komment

Térítési díjról nyugta kiállítása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd