Tb / Járulékok / Nyugdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Nyugdíj vs. nyugdíjszerű ellátások: keresetkorlát túllépése miatt kinél, mikor, meddig szünetel az ellátás? Cikk

Közeledve az év végéhez több esetben teszik fel azt a kérdést, hogy a nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások mellett eddig szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetésre kerül-e a nyugellátás vagy sem. A kérdések alapján egyértelműnek látszik, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Táppénz munkaviszony melletti átalányadózónál Cikk

2023-tól munkaviszony melletti átalányadózó egyéni vállalkozó, alkalmazottja van, 80 százalékos költséghányaddal dolgozik. Szeptember óta táppénzen van, várhatóan 2024. július-augusztusig folyamatosan. A 2023. évi bevétele várhatóan 8 millió forint körül lesz, ennek jövedelemtartalma a minimálbér alatt lesz. Jelenleg táppénzt a minimálbér alapján kap. Ha lesz a vállalkozásnak tényleges jövedelme, mi lesz a tényleges táppénzalap? Lehet, hogy kevesebb lesz a táppénzalap a minimálbérnél? Olvasónk kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt.

Fehér kártyás adózása Cikk

Adott egy fehér kártyával rendelkező, 2023 januárjától Magyarországon élő orosz állampolgár. Moldovában van egy egyéni vállalkozása. Jövedelme egy USA-ban regisztrált cégtől van, megbízási szerződés alapján USD-ben. Hogyan alakul az adózása, járulék és szja tekintetében? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Iratmegőrzési szabályok: könnyebb lesz kiigazodniuk a munkáltatóknak Cikk

Könnyítések várhatók a munkára való orvosi alkalmassági vizsgálatokra, a munkaügyi iratok megőrzési kötelezettségére, illetve a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának igénylésére vonatkozó szabályokban.

Így fejezte le Müller Cecília a nemzeti gyógyszerhatóságot Cikk

Nem egyszerűen összevonták idén augusztusban a gyógyszerhatóságot a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hanem lényegében lefejezték. A Válasz Online értesülése szerint az OGYÉI hat korábbi csúcsvezetőjéből mindössze kettő maradhatott a helyén, több fontos szakmai irányító pedig önként távozott. Lapunk hat hónappal a folyamat kezdete után vizsgálta meg, mi áll a sorozatos felmondások hátterében, és miért akkor történt mindez, amikor a kormány tervbe vette a gyógyszerügy átalakítását. Elhatározva, hogy a fiókpatikákba már nem kell gyógyszerész, és privatizálják – egy kézbe adva – az összes állami kórház gyógyszertárát – írja a valaszonline.hu.

Minimális tb-alapok 2023. december 1-jétől – biztosított őstermelők, egyházi személyek Cikk

December 1-jétől nő a minimálbér (és a garantált bérminimum is), ami befolyásolja a járulék- és szocho-kötelezettségeket. Kétrészes írásunk mostani folytatásában a biztosított őstermelő és a biztosított egyházi személy tb-terheinek változását ismertetjük.

Minimális tb-alapok december 1-jétől munkaviszonynál, egyéni/társas vállalkozói jogviszonynál Cikk

Egyes biztosítási jogviszonyoknál legalább a minimális alapokból kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. A minimálbér 2023. december 1-jétől nő, ami befolyásolja a minimális alap szerint fizetendő összegeket. Kétrészes írásunkban a minimális alap változásait ismertetjük a minimálbér növekedése kapcsán.

A nap kérdése: társas vállalkozásban is teljesíteni kell-e a minimálbér utáni járulékot, ha megbízás után már megfizették? Cikk

Ha egy társas vállalkozó máshol megbízási szerződéses jogviszonyában megfizeti a minimálbér alapján a járulékot, a járulékot társas vállalkozásban is meg kell fizetnie? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Nők 40 kedvezményes nyugdíja – példák különböző élethelyzetekre Cikk

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően saját jogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

Beteg egyéni vállalkozó lehetőségei a táppénzjogosultság lejártát követően Cikk

Ha egy munkavállaló táppénzjogosultsága megszűnik, de továbbra is keresőképtelen, akkor szünetel a biztosítása, mivel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, miközben semmilyen díjazás nem illeti meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31