Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Céges ügyvezetői életbiztosítás Cikk

Cég által kötött ügyvezetői életbiztosítás adózásáról és könyveléséről érdeklődött olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Fehér kártyás adózása Cikk

Adott egy fehér kártyával rendelkező, 2023 januárjától Magyarországon élő orosz állampolgár. Moldovában van egy egyéni vállalkozása. Jövedelme egy USA-ban regisztrált cégtől van, megbízási szerződés alapján USD-ben. Hogyan alakul az adózása, járulék és szja tekintetében? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A szerencsés vevő autót nyerhet Cikk

Új autót sorsolna ki regisztrált vevőinek egy kereskedő cég. Milyen feltételeket kell teljesítenie? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ingatlanértékesítés 2023-ban – magánszemélyek adózási szabályai Cikk

Aki az év végén köti az adásvételi szerződést, annak nem biztos, hogy még idén érdemes benyújtania azt az ingatlanügyi hatósághoz (vagyis a földhivatalhoz), ha az eladás a szerzéstől számított 5 éven belül történt.

Képernyő előtti munkavégzéshez szemüveg: képernyő-e a tablet, adható-e adómentesen multifokális lencse? Cikk

Tableten történő munkavégzés képernyő előtti munkavégzésnek számít-e, arra adható-e szemüvegjuttatás? Illetve olyan munkavállalónak, aki sem távolra, sem közelre nem lát jól, multifokális lencse támogatható-e? (Távolra -4,5 közelre +3,5 dioptria, romlott a szeme.) A keret áránál hogyan dönthetjük el, mi adható adómentesen, és mi nem? – kérdezte olvasónk. Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Mi ér fel egy cégautóval? – Z generációra szabott béren kívüli juttatás Cikk

A pályakezdés környékén járó nemzedék már egészen máshogy viszonyul az autózáshoz, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen lemondanának a négy kerék előnyeiről. A munkáltatók pedig autómegosztó szolgáltatásokkal akár minden munkavállaló számára biztosíthatnak autót – írja a hvg.hu.

Az Adózóna válaszol: magánszemély külföldi jövedelmének adózása Cikk

Milyen fő feltételeket, szabályokat kell szem előtt tartania a magánszemélynek a külföldről szerzett jövedelem adózásánál (munkabér, önálló tevékenység jövedelme, osztalék, kamat stb.)? Nagy Norbert adószakértőt hallhatják.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Új adószabályok 2025-től, de már most résen kell lenni Cikk

Átszabná a tételes költségelszámolást választó egyéni vállalkozók jövedelmének megállapítására vonatkozó szabályokat is a múlt héten a parlament elé terjesztett, az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/5893. számú törvényjavaslat. Sajátos módon az új szabályok csak 2025. évtől lépnének hatályba. Cikkünkben ismertetjük a törvényjavaslat szerint tervezett változtatásokat.

A nap kérdése: adható-e adómentesen MÁV Start kártya munkába járáshoz? Cikk

MÁV Start Klub VIP kártya a jelenlegi jogszabályok szerint munkába járás címén a dolgozó részére adómentesen kifizethető-e, köteles-e a munkáltató a MÁV-kártya alapján téríteni? – kérdezte olvasónk. Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Amikor a 25 év alattinak is adóznia kell Cikk

Magyar fiatalkorú külföldön gyártott, és külföldi weboldalon keresztül értékesített termékek eladásából tesz szert rendszeres jövedelemre. Mivel 25 év alatt szja-mentesség van, kell egyáltalán adót fizetnie? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31