Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Közgazdasági és jogi végzettséggel, adótanácsadói és mérlegképes könyvelői bizonyítvánnyal rendelkezik. Karrierjét 2008-ban az Ernst & Youngnál kezdte, majd a LeitnerLeitner és a Mazars adóosztályán dolgozott. 2016-tól saját vállalkozását vezeti.

Közel 10 éves szakmai pályafutása alatt dolgozott multinacionális vállalatcsoportok, belföldi nagyvállalatok, külföldi és magyar KKV-k, és mikrovállalkozások megbízásából is. Ügyfélkörét jelenleg is ilyen típusú vállalkozások alkotják.

Célja, hogy a piacvezető nemzetközi tanácsadó cégeknél szerzett tapasztalatával, és az ott elsajátított megközelítéssel, szemléletmóddal a hazai gazdaság szereplőinek segítsen eligazodni a magyar adórendszerben – hozzájárulva ezzel mind a vállalkozások fejlődéséhez, mind pedig a nemzetgazdaság erősödéséhez.

A Caesar Consulting keretei között adózási, jogi és számviteli szakemberek dolgoznak együtt, amely többszempontú megközelítés komplex megoldásokat és kiemelkedő hatékonyságot kínál az ügyfeleknek, legyen szó adótervezésről, jogszabály-értelmezésről, adóellenőrzésről vagy adóügyi jogvitáról.

Munkája mellett doktori (PhD) tanulmányokat folytat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskolájában, rendszeresen publikál szakmai és tudományos fórumokon, közreműködik az Adótanácsadók Egyesülete szakmai munkájában és a fiatal vállalkozók indulását segítő BossConnect Mentor Programban.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Kiva adózás, tulajdonosnak nyújtott kölcsön

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Kivás kft. egyszemélyes tulajdonosának adna hosszú távra 200 millió forint kölcsönt lakásépítés céljából. A tulajdonos ügyvezető természetesen megfizetné a kft. »

Válaszra vár

0 komment

Kiva éves bevallásban korrekciós tételek

Kata, kiva

Kivás cégnél kezdtem a könyvelési tevékenységem, és nincs tapasztalatom még benne. »

Válaszra vár

0 komment

Áttérés kivából társasági adó alá

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy kivás vállalkozás visszatért a társasági adó hatálya alá 2023 .január 1-jétől. »

Válaszra vár

0 komment

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Kata, kiva

Egy kiva alá tartozó magyar kft. ügynöki jutalékot számláz román partnerének, a román fél a jutalék számla összegéből visszatart 5 százalékos forrásadót. »

Válaszra vár

0 komment

Nyugdíjas tag jövedelme

Kata, kiva

Egy jól jövedelmező kivás kft. nyugdíjas alapító tagjának nagy összegű – például 50 millió forint – jövedelmet szeretne kifizetni. »

Válaszra vár

0 komment

Kivakedvezmény

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! A KIVA tv. 2. § 20. a) pontja szerinti kedvezmény meghatározásában kérem a segítségét! »

Megválaszolva

0 komment

Kivaalap-korrekció, pénztár

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2020-as adóévben alakult, és az alakulástól kezdve kiva szerint adózik. »

Megválaszolva

0 komment

Ingyenesen átadott csarnok

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy kivás vállalkozás. A cég csarnokok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A kivitelezést a fordított adózás szabályai szerint számlázza. »

Megválaszolva

0 komment

Kivás kft. tulajdonos halála

Kata, kiva

Kiva szerint adózó kft. 2 tulajdonosa közül az egyik elhunyt. A másik tulajdonos egyszemélyes kft.-ként viszi tovább a vállalkozást. »

Megválaszolva

0 komment

Napelem

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy adminisztratív szolgáltatást végző kiva adózást választó kft. a székhelyére napelemet szereltetett fel. Az ingatlan a kft. magánszemély tulajdonosának házastársáé. »

Megválaszolva

0 komment

Kilépés kivából – támogatott gépbeszerzés

Általános

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk (2017-től kiva alatt adózik) 2022-ben gépek beszerzéséhez támogatást kapott. 2022-ben a gépek aktiválásra kerültek, de a bevételből még csak előleg folyt be. 2023. »

Megválaszolva

0 komment

Kiva, áttérési különbözet

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! A 2012. évi CXLVII tv. 28. § (4a) pontjában említett tárgyi eszköz lehet telek is? »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés.

Kata, kiva

Egy áfamentes, kivás cég tulajdonában lévő telket értékesítene. A telek nem beépítendő. Milyen adófizetési kötelezettsége van a cégnek az eladás után? Illetve kell-e áfát fizetnie? »

Megválaszolva

0 komment

Elszámolható-e ráfordításként a hackertámadás miatt rossz bankszámlaszámra utalt, meg nem térülő veszteség?

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft., amelynek email fiókját feltörték 2022-ben, a külföldi szállítóval folytatott levelezésébe bekapcsolódtak, amit az ügyfél nem észlelt. »

Megválaszolva

0 komment

Osztalék

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kivaalany kft. ügyvezetője osztalékelőleget kíván kivenni a kft.-ből. Az év közbeni mérleg ezt lehetővé teszi. Jövedelmet nem vett ki 2023. évben a tulajdonos. »

Megválaszolva

0 komment

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kivás kft. áfamentesen kiadta cégnek a székhelyét, mely nem a cég ingatlanja, hanem az egyik tulajdonosé. A tulajdonos szívességi használat jogcímen adta bérbe az ingatlant. »

Megválaszolva

0 komment

Kiva-önellenőrzés tőkebevonás miatt

Kata, kiva

2023. adóévben derült fény 2021. évi 500 millió forint tőkeemelésre, melyből 20 millió forint a törzstőkét, 480 millió forint a tőketartalékot emelte (ázsiós tőkeemelés). »

Megválaszolva

0 komment

Kiva érvényesítési időszak

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni. Adott két dolgozó, mindkettőt 2022.09. »

Megválaszolva

0 komment

Munkaügyi támogatás katás adózónál

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Kata adózású egyéni vállalkozó bérköltség-támogatással (GINOP-5.1.1-15-2015-00001) foglalkoztat egy alkalmazottat. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd