Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Temetési segély összege

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, van-e valahol maximalizálva, hogy mennyi temetési segély adható adómentesen? Illetve a temetési segély mellett a kegyeleti ellátás is adható, ugye? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Csoportos hipa

Helyi adó

Van 20 társaság, melyek egymással kapcsolt vállalkozást alkotnak. A 20 társaságból 10 úgy jött létre, hogy 5 társaság szétvált 2021-ben. Hipatörvény alapján vettem azt a 10 társaságot, mely szétválással jött létre, majd megvizsgáltam, hogy mely társaságnál haladja meg az elábé és a közvetített szolgáltatás az árbevétel 50%-át. Három társaságot találtam.Kérdésem: ezt a három társaságot kell csoportos hipa alá vonnom, vagy a három társaságot egyesével, azzal kell csoportos hipa alá vonnom, amelyiktől szétvált?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni a következőben! Van egy egyéni vállalkozó, aki szeretne részt venni egy rendezvényen, ahol egy beteg kisfiúnak gyűjtenek. Arra gondolt, hogy kitelepülne füleket lyukasztani. Azt találta ki, hogy csak a fülbevaló árát kérné el magának, ezért csak arról adna nyugtát, magát a szolgáltatás árát pedig adományként perselybe gyűjtené, amit az esemény végén oda adna az anyukának. Ez így szabályos, vagy egy esetleges NAV-os próbavásárlás során megbüntetnék nyugtaadás elmulasztásáért? Az egészről ki kéne állítania a nyugtát, és utána nap végén oda adni az anyukának, amit oda szánt támogatásként? Az adomány átadásáról semmiféle igazolást nem fog kapni. A másik gondolata az volt, hogy, aki igénybe szeretné venni a szolgáltatását, annak előre kéne nála regisztrálni, a fülbevaló árát elutalni, amiről számlát adna, a szolgáltatás árát, amit az anyukának szán nap végén, azt pedig perselybe gyűjteni, és nem adna róla nyugtát, mert nem tartja meg magának. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét, és megtisztelő válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Családi kedvezmény, nappali tagozatos hallgató önálló keresettel

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A családban van egy kedvezményezett eltartott gyermek és egy felsőoktatásban nappali tagozatos hallgató gyermek, akinek mellette heti 10, majd 40 órás munkaviszonya lett, de továbbra is nappali tagozatos hallgató. Beleszámítható-e a családi kedvezménybe eltartottként, mint nappali tagozatos hallgató? Számít-e ilyen szempontból, hogy hány órás a munkaviszonya, vagy esetleg az, hogy mennyi a keresete? Válaszát köszönöm: Némethné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Képzés költségének elszámolása

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy oktatással foglalkozó kivás társas vállalkozás a jövőben kisállat-fizikoterápiával is foglalkozna. Jogosult lenne-e a vállalkozás költségként elszámolni a fizikoterápiás képzés díját, ha a képzésre a vállalkozás tagja fog járni, és a fizikoterápiás tevékenységet csak a képzés megkezdése előtt vette fel a társaság? Ez a tanfolyam (nem iskolarendszerű képzés) személyi jellegű kifizetésnek minősül-e? Köszönöm szépen a választ!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném szíves véleményét. Adott egy kivás kft., amely 2023-ban a kedvezményezett átalakulás szabályai szerint szétválással megszűnt, 2 jogutód jött létre. Megszűnés előtt 1 nappal az előírások szerint a kivából kilépett, 1 nap társasági adós időszakkal zártunk. A kérdésem az lenne, hogy a jogutódok a kisvállalati adózást mikor választhatják újra? Csak a szétválás időpontjától számított 24 hónap múlva? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Könyvelőiroda vagyunk, és van egy cégünk, amely társasági adózás alatt vásárolt egy lakóingatlant. 2022-től a cég kivaalany lett. A 2024. évben, a kivás időszak alatt értékesítette a taós időszakban vásárolt lakóingatlant. Kérdésünk a következő: kivaalapot képez-e az ingatlan nettó értéke, amennyiben igen, akkor melyik kivabevallásban kell adóalapot növelni az összeggel? Mivel az ügylet 2024. 03. hóban jött létre, akkor az I. negyedévi kivabevallásban kell-e növelni az adóalapot, vagy a 2024. évi bevallásban kell adóalapot növelni a nettó összeggel? Válaszukat előre is köszönjük: Varga Mónika könyvelő

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ázsiós tőkeemelés

Számvitel

Tisztelt dr. Császár Zoltán! Köszönöm szépen az ugyanezen című kérdésemre adott válaszát! https://adozona.hu/kerdesek/2024_3_11_azsios_tokeemeles_adc Valóban figyelmetlenül írtam le a kérdést. "B" Kft. vett tulajdonrészt "A" Kft.-ben. 1. "A" Kft. tartozik "B" Kft.-nek 500 millió forinttal. 2."B" Kft.tulajdoni részt szerez "A" Kft.-ben 1 millió forint tőkeemeléssel, emellett 500 millió forint tőketartalék befizetésével "A" Kft.-be. 3. Ez utóbbi, az 500 millió forint tőketartalék apportként került az "A" Kft.-be , mégpedig a "B" Kft. a fennálló követelést apportálta. 4. Ez idáig "A" és "B" Kft. kapcsolt vállalkozás volt (férj–feleség). 5. Válás. 6. "B" Kft. eladta az "A" Kft.-ben levő tulajdonrészét (1 millió forint) egy teljesen független félnek. 7. "A" Kft.-ben a mai napig tőketartalékként ott van az 500 millió Ft. Kérem a javított információk alapján legyen kedves értelmezni a fenti folyamatot, illetve a könyvelési tételeket A és B Kft.-ben is. Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ajándék kupon

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szállodánk a legalább 1 hetet nálunk töltő vendégeink részére ajándék kupont tervez adni, melyet egy következő nálunk töltött szállás igénybevételénél válthat be: 1 éjszaka reggelivel 2 fő részére (5%-os áfakulcs alá tartozik). A vendég lehet, hogy nem veszi igénybe a kupont. Kérdésem, hogy a kupon átadásakor van-e valamilyen számviteli teendőnk? Szerintem nincs. Ha a vendég beváltja a kupont a szállodában, ott tölt 2 fő 3 éjszakát reggelivel, hogyan történik a számlázás? A kupon felhasználása hogyan jelenik meg a számlában? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

EU-n belül gyártatott termék EU-s és harmadik országba értékesítése

Áfa

Cégünk egy magyarországi, EU-s adószámmal rendelkező kft. Megbízást adtunk egy szlovák cégnek, amely szintén rendelkezik EU-s adószámmal, betonelem gyártására. Ezután két vevő irányába történik a kiszállítás: 1) Szlovákia szállít Svédországba 2) Szlovákia szállít Izraelbe Mind a svéd, mind az izraeli cégnek a magyar cég értékesíti a terméket, de az áru egyik esetben sem érkezik be Magyarországra. Az alábbi kérdések merültek fel mindkét esetben: 1) a) Szlovák szállító hogyan, milyen áfával tudja számlázni a magyarországi cégünknek az értékesítést? b) Magyarországi cégünk számláz a svéd vevő számára, de milyen áfatartalommal számlázhatunk feléjük? 2) Az izraeli ügyletnél hogyan kivitelezhető a számlázás, milyen áfatartalomma? – szlovák szállító magyar cégünknek számláz – magyar cégünk izraeli vevő felé számláz 3) Minősíthető-e, akár az első, akár a második ügylet, vagy mindkettő az áfatörvény szerinti háromszögügyletnek? 4) Amennyiben részszámlázás történik, befolyásolja-e a kiállított számlák áfatartalmát?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Unión kívüli szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértők! Magyarországon bejegyzett adóalany, unión kívüli államba és uniós tagállamba szeretne végezni interneten oktatást, tanácsadást Magyarországról. A szolgáltatást áfásan kell végeznie? Kérek erről egy rövid iránymutatást! Köszönöm szépen!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

NTAK számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! NTAK rendszerben rögzített értékesítést beütik a pénztárgépbe, ha azonban a vevő számlát kér, mi a teendő? A NAV online rendszerben nem rögzítik, hogy ne duplikálódjon. így viszont a NAV rendszerében nem szerepel a számla. Ezt már a vevő is kereste az éttermen, illetve a könyvelő sem fogja látni a lekérdezéskor. Van erre valami megoldás? Sok vendéglátóhely problémája ez, ahol számlát is szoktak kérni. Köszönettel: Szalánczi Dóra

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Autósiskola számlázása

Áfa

Autósiskola számlázásával kapcsolatban kérném szakmai iránymutatásukat. A járművezető-oktatás számlázása tárgyi adómentesen kell hogy történjen az áfaörvény 85. § e bekezdés a), b) pontja alapján. Az autósiskola a következőket számlázza még a tanulói felé: - elméleti tandíj (az iskola biztosítja az elméleti modult), - gyakorlati óradíj (oktatók beszámláznak az autósiskolának), - elsősegély tanfolyam, - vizsgadíj (az autósiskola beszedi a tanulóktól a pénzt, majd azt továbbítja a Közlekedésfelügyelet felé), - Kreszkönyv – megvásárolja külsős cégtől és azt számlázza tovább a tanulóinak. Alakuláskor a vállalkozás alanyi adómentességet választott. Jól gondolom azt, hogy az igénybe vett és tovább számlázott szolgáltatásoknál alanyi adómentes lesz a tanulók felé történő továbbszámlázás? Vagy a kapcsolódó, igénybe vett és továbbszámlázott szolgáltatások is Tam-os ként kerülnek kiszámlázásra? Kérdésem még: ingyenesen biztosít a meghirdetett nyereményjátékán 1 fő tanuló részére 10 óra vezetési díjat? Ez ajándékként fog adózni? köszönettel

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Társasági adó / Innovációs járulék

2020-ban egy magyar gazdasági társaság CED-20-C pályázaton, határon átnyúló vállalkozások beruházásainak támogatására vissza nem térítendő költségvetési támogatást kapott. Minden pályázati előírásnak maradéktalanul megfelelt a Magyarországon bejegyzett támogatott gazdasági társaság: - projekt határidőben történő befejezése, - szlovák gazdasági társaságban tulajdonrész bejegyzése a magyar gazdasági társaságnak, - eszközbeszerzés megtörtént, - üzembe helyezés megvalósult - pályázat záró elszámolás megtörtént, pénzügyileg a teljes támogatott összeg kifizetése szintén megvalósult Az alábbiakban kérném szíves tájékoztatásukat a támogatott összeg társaságiadó-fizetési kötelezettségével kapcsolatban: - a teljes támogatott összeg kifizetése megtörtént 2023-ban, a pályázat lezárult, - a fenntartási időszak vége 2026.03.30., - a tárgyi eszköz a szlovák cég könyveiben van nyilvántartva, ott kerülnek elszámolásra az eszközzel kapcsolatos ráfordítások, - a magyar gazdasági társaságban nincs ráfordítás a pályázattal kapcsolatban, csak és kizárólag a tulajdonrész van nyilvántartva a befektetett eszközök között, - melyik évben keletkezik társaságiadó-fizetési kötelezettség, 2023-ban, a pályázat lezárásának évében, vagy 2026-ban, a fenntartási időszak végén, - a támogatott összeg tekintetében az időbeli elhatárolás jelen esetben értelmezhető-e, amennyiben igen, milyen összegben, illetve hány adóévre vonatkozóan, és milyen mértékben érvényesíthető? Köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

K+F költségek

Társasági adó / Innovációs járulék

A kutató bérköltségének elszámolásakor a kutató szabadságára járó munkabérrel kell-e csökkenteni az elszámolható költséget? Köszönöm a választ.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló év elején szabályosan és határidőben megtett nyilatkozatában a munkáltató felé nyilatkozott családi kedvezmény és személyi kedvezmény érvényesítéséről. A munkáltató az év első két hónapjában a megtett nyilatkozatoktól eltérő módon készítette el a számfejtést (kevesebb kedvezményt érvényesítve, holott a teljes kedvezmény érvényesítésére is lehetőség nyílott volna). A munkavállaló ezt a hibát észleve jelezte a munkáltató felé, ennek hatására a harmadik hónapban már helyesen készült el a bérszámfejtés. A munkavállaló szeretné az első két hónap elmaradt kedvezményét utólag a havi járulékbevallások önellenőrzése útján érvényesíteni, azonban a munkáltató ettől elzárkózik azzal az indokkal, hogy az elmaradt kedvezményt a magánszemély majd az adóbevallásában érvényesíteni tudja. Ez a munkavállaló számára hátrányos lenne, így szeretné tudni ebben az esetben kötelező-e az önellenőrzéseket elvégezni? Amennyiben igen, úgy kérem a megfelelő jogszabályhelyet is szíveskedjenek válaszukban megjelölni, hogy azt a munkáltató felé közölni lehessen. Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Telek aktiválása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Adott egy projektcég, amelyi vásárolt egy telket egy régi ingatlannal együtt egy összegben. Az ingatlan bontásra került, majd egy üzletház kerül rá felépítésre, melyet bérbeadási céllal fog majd a projektcég hasznosítani. A kivitelezést külső cég, kivitelezési szerződés alapján végzi, a projektcégnek eszköze, munkája nincs benne, csak a fővállalkozó építési számlái, így álláspontom szerint ez nem minősül saját rezsis beruházásnak. Az ingatlan későbbi bérleti díjas tevékenysége miatt áfa alá bejelentkeztem a levonhatóság érdekében. Helyesen járok-e el, ha az együttesen megvásárolt telek/régi ingatlanból a telket aktiválom, majd a további számlákat (vízbekötés, gázbekötés, valamint a kivitelező építésről szóló számlái) mind a 161-re rakom, és az üzlet átadás/átvételekor ingatlanként aktiválom? A telek értékét piaci értéken kívánom aktiválni, erről több állásfoglalást olvastam, jelen helyzetben elég magas a telek/régi ingatlan vételára ahhoz, hogy még a bontási költségeket is a telekre aktiváljam. Elbizonytalanított, hogy mi különbség van számviteli szempontból e között és a saját rezsis beruházás között. Köszönöm állásfoglalásukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Családi kedvezmény válás után

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Szülők válása után anyukánál (aki a családi pótlékra jogosult) maradt a kettő gyermek. A családi kedvezményt adóbevalláskor egy összegben igényli vissza. Apuka újra megnősült és született újabb gyermeke. Munkahelyén egy gyermek után igényelt 2023. 05. hónaptól 66.670 Ft összegű havi családi kedvezményt. A NAV az szja-tervezetet (tudjuk csak tervezet) apukának három gyermekkel havi 660 ezer Ft kedvezménnyel számolja, hatalmas adóvisszatérítéssel. Exanyukánál havi 266 660 Ft kedvezménnyel visszaigényeljük az adót. Apukánál hogy kell figyelembe venni a kedvezményt az adóbevallás módosításakor? Három gyermekkel számolva havi 220 000 vagy egy (az új családban született) gyermekkel havi 66 670 forinttal? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egyik tevékenysége, hogy mezőgazdasági növények termesztéséhez input anyagokat értékesít partnerei részére finanszírozási szerződés keretében, halasztott fizetéssel. A finanszírozás része a növénybiztosítás megkötése is. Társaságunk, mint integrátor szerződő félként megköti a növénybiztosítást a biztosítóval a finanszírozott partnereink által megadott összes termőterületre. Ebben a szerződéses jogviszonyban a finanszírozott partnereink lesznek a biztosítottak. A biztosító társaságunk felé kiállít egy az összes biztosított területre vonatkozó biztosítási kötvényt, amelyben társaságunk a „Szerződő”, „Integrátor”, „Biztosított” a „Szerződés mellékletében felsorolt termelők”. A Biztosító minden egyes partner felé, az általa megadott termőterületre vonatkozóan is kiállítja a Biztosítási kötvényt. Az összes biztosított területre vonatkozó biztosítási díjat társaságunk fizeti meg a biztosító felé, míg a partnerektől halasztott fizetéssel szedi be. A fentiekhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységért díjat számolunk fel partnereink felé. Ezek alapján kérjük a tisztelt szakértőket, szíveskedjenek tájékoztatni, helyesen jár-e el társaságunk: 1. ha a partnereknek megelőlegezett, biztosító felé kifizetett növénybiztosítási díjról díjbekérőt állít ki – minden partner felé külön – (nem pedig számlát az adott partner biztosítása díja + áfa összegben); 2. míg a kapcsolódó adminisztrációs tevékenység díjáról a megállapodott díj + áfa összegről számlát állít ki.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Autóbérlés 3. országbelinek

Áfa

Tisztelt Szakértő! Autót bérel egy angol adóalany rövid távra Magyarországon (1 hétre). Hogyan számlázná? Mivel rövid távról beszélünk, a teljesítés helye belföld, ugye? Anglia már nem EU-tag, ezért harmadik országbeli a vevő. A számla 27 százalékos áfával készül?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4