Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Vasárnapi pótlék

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Bevásárlóközpont üzletsorán működő munkaruházati bolt a hét minden napján nyitva van, a dolgozók munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. Kell-e részükre a vasárnapi munkavégzésért pótlékot fizetni? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkaviszony megszüntetése, szabadság megváltása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! A munkáltató és a munkavállaló megállapodtak abban, hogy a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik december 31-ével úgy, hogy november és december hónapban (az 1 hónap felmondási idő és 1 havi végkielégítés időtartamát figyelembe véve) a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége nem lesz, de a munkabérét november és december hónapra is kifizetik. Kérdésem, hogy mi a helyzet a munkavállaló bent maradt szabadságának megváltásával? Arra jogszerűen tarthat igényt a munkavállaló, hiszen a munkaviszony megszűnésekor azt kötelező megváltani. Köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 13. havi munkabért szeretne adni. Cafeteriaként úgy tudom, minden munkavállalónak egyforma feltételekkel adhatok juttatást, abból nem hagyhatok ki egyes munkavállalókat. Van-e arra lehetőségünk, hogy eltérő összegben határozzuk meg a 13. havi munkabért munkavállalókként, akár úgy is, hogy egyes dolgozónak egyáltalán nem adjuk, vagy ebben az esetben is követni kell azt a szabály, hogy minden dolgozó kap, és egyforma mértékben, hasonlóan a cafeteria juttatáshoz? Kell-e ezt valamilyen formában írásban rögzíteni, vagy indokolni, hogy miért alkalmazunk eltérő mértéket, vagy hogy egyes munkavállalónak miért nem adunk egyáltalán? Az olyan munkavállaló, aki nem kap 13. havi munkabért, utána fordulhat-e ezzel kapcsolatban munkaügyi bírósághoz? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi beszerzés magyar adószámmal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem egy német lízingcégtől lízingel egy Németországban gyártott gépet. (DMG MORI Finance GMBH). Több dolog is aggályos szerződéskötéstől a részletek fizetéséig, nincs megfelelő számlázás, dokumentáció. Első kérdésem, hogy esetleg ezzel a céggel kapcsolatban érkezett-e már be Önökhöz kérdés, ugyanis a közvetítő szerint Magyarországon összesen 30 ilyen szerződés készült idén. A másik kérdésem, hogy jól számlázott-e ez a cég nekünk előleget, ha be van jelentkezve magyarországi adózóként, és a számlára is magyar közösségi adószámot tüntetett fel? Az a gondom, hogy az A60 as nyomtatvány ugye nem fogadja el a HU előtagú adószámot. A német adószámát viszont sajnos nem tudom. Köszönöm a segítségét!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi szolgáltatás közvetítésének áfája

Áfa

Tisztelt Szakértők! Belföldi székhelyű áfaalany gazdasági társaság törökországi nyaralásokon részt vevőknek (magyar magánszemélyek) szeretnének kirándulásokat, programokat, szabadidős tevékenységeket értékesíteni, amelyeket egy kinti, török partneriroda szervez és bonyolít. Elszámolási lehetőségek: 1. Az utazó a magyarországi társaság weboldalán kiválasztja és befoglalja a programot és a helyszínen a török szolgáltatónak fizet, amiből a török szolgáltató jutalékot fizet a magyar partner részére számla ellenében. 2. Az utazó a magyarországi társaság weboldalán befoglalja a programot és kifizeti a teljes összeget, amiből a magyar társaság a jutalék levonásával csökkentett összeget utalja ki a török irodának számla ellenében. 3. Az utazó a magyarországi társaság weboldalán kiválasztja és befoglalja a programot, és kifizet egy foglalási díjat, amely minden esetben megegyezik a a magyarországi társaság jutalékával, majd a maradékot az utas a helyszínen fizeti a török partnernek. Mi a helyes eljárás áfát illetően? Mennyiben változik, ha az értékesítő nem magyarországi áfás társaság, hanem magyarországi katás, vagy átalányadós alanyi áfamentes egyéni vállalkozó?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Csoportos áfa megszűnésekor

Áfa

Csoportos adószám megszűnésével kapcsolatos kérdésem van. Törlésre kerül cégünk csoportos adószáma. A kérdésünk a következő: a teljesítés dátumát vagy a számla kelte dátumát kell-e ilyenkor figyelembe venni? Konkrétan a teljesítés dátuma a csoportos áfa időszakára esik, a számla kelte pedig olyan időszakra, amikor a csoportos adószám törlésre kerül. A számlán melyik adószámnak kell szerepelnie, illetve a csoportos adóalanyiság áfabevallásába, vagy a nem csoportos adóalanyiság bevallásába kell a számlát betenni? Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alapítvány áfája

Áfa

Tisztelt Cím! Létezik egy Alapítvány, amely 2023. évben alakult. Egyelőre támogatásról nem tud igazolást adni, mellyel a cégek csökkenthetnék adóalapjukat, és szja-felajánlásokat sem tud fogadni. Mivel sportoló fiatalember támogatásáért alakult, a sporthoz szükséges anyagok beszerzése (salakmotor) külföldről áfásan történik, és nem tud az áfával mit kezdeni, mivel nem áfakörös az alapítvány. Létezik olyan, hogy áfakörbe bejelentkezik az alapítvány, hogy EU-n belül áfamentesen tudja beszerezni a szükséges anyagokat? Ettől még, ami érkezik támogatás ugye, az után nem kell áfát fizetni, azonban ha lesz gazdasági tevékenysége az értelemszerűen áfa alá fog tartozni? Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Jegyzett tőke teljesítése ingóság apporttal amerikai tulajdonossal

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóilletőségű társaság és egy amerikai adóilletőségű társaság egy 50–50 százalékban tulajdonolt új társaságot szeretnének Magyarországon létrehozni. Az amerikai tulajdonos áruval szeretné a jegyzettőke-részét teljesíteni, amit Amerikából szállítana Magyarországra. Kérdésem, hogy mivel az apport áfaköteles, ezzel kapcsolatban van-e az amerikai cégnek bármilyen felmerülő áfafizetési kötelezettsége Magyarországon, illetve ha olyan fuvarparitással szállítja az árut Magyarországra, hogy a fuvarköltséget még saját számlára fizeti, de a vámeljárást már az újonnan létrehozandó cég végzi, akkor megoldható-e az, hogy az amerikai félnek nincsen egyáltalán magyar áfafizetési kötelezettsége, és az új cég minden maga által a vámhatóság felé megfizetett import áfát vissza tud igényelni, ha a visszaigénylési jog alapesetben beáll? A kérdésben szereplő mindegyik cég áfaalany gazdasági társaság. Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózás 2024.

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Szja-elszámolás alá tartozó egyéni vállalkozó 2024.01.01-jétől átalányadózást választ. Kérdésem, hogy a decemberben kiállított számlák, amiknek kifizetése várhatóan januárban fog megtörténni, melyik év bevételét fogja növelni? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kisadózó taxis

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Cégünk kiadózó taxistól kapott számlát, azonban a számlán már nem szerepel a "kisadózó" jelölés, hiszen azt nem kötelező feltüntetni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a K102 nyomtatványon nem kell majd adatot szolgáltatni ezekről az ügyletekről, megszűnt a jelentési kötelezettség? Köszönjük előre is válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózó éves bevételi kerete

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: átalányadózó egyéni vállalkozó 2023. évi bevételi kerete 27 840 000 Ft. Mi számít ebbe a bevételbe, a kiszámlázott nettó érték, vagy a ténylegesen jóváírt összeg? 2022-ben kiszámlázott tételekből nagyobb összeg 2023-ban került jóváírásra, és ugyanígy 2023. decemberi teljesítéssel kiszámlázott összegek tényleges bevételként 2024-ben kerülnek jóváírásra a vállalkozó banki folyószámláján. Köszönettel, Fekete Judit

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Piacozás feltételei

Általános

Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni a következőkben! Ügyfelünk szeretne vásárokon, piacokon, egyéb rendezvényeken árulni. ÖVTJ kódoknak ezek megfelelőek: 478901, 478902? Elegendő a nyugtakiállítás? Szükséges kereskedelmi végzettség? Jeleznie kell ezt a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjének és vásárlók könyvét szükséges velük hitelesíteni? Iparűzési adó szempontjából be kell jelenteni telephelyként, ha más városban van a székhelye? Ügyfelünk kések készítésével foglalkozik, AAM átalányadózó. Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

PCR-teszt és szájmaszk 2023

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy oktatással foglalkozó kft. a munkavállalóinak, a diákoknak és az oktatóknak – az egyre gyakoribb megbetegedésekre tekintettel – a covid és egyéb fertőzések megelőzése érdekében szájmaszkot és covidtesztelést biztosít. Kérdésem, hogy a juttatás biztosítható-e adómentesen?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Albérleti támogatás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni albérleti támogatás ügyben. Magyar tulajdonos Hollandiában is sokat tartózkodik, ezért albérleti támogatást nyújt a cég a számára. Kérdésem az lenne, hogy milyen adóvonzata van ennek a juttatásnak? Megbízási szerződéssel van a cégnél a tulajdonos. Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országbeli weboldalról vásárlás, 27 százalékos áfa

Áfa

Tisztelt Adózóna! Magyarországi normál áfás cég angol weboldalról digitális fájlokat (információt) vásárolt. A külön kért számlán az eladó angol adószáma, a vevő magyar adószáma és magyar áfa szerepel. Semmi egyéb adózásra utaló információ nincs a számlán. A kérdésem, hogy mi lehet ez? Hogyan kell kezelni? Az áfát vissza lehet igényelni? Mit ellenőrizzek le? Segítségüket előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Céges autó eladása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben a tárgyi eszközök között lévő járművet szeretné az ügyvezető kivenni a cégből saját magának. A személygépjárművet 2016-ban vásárolta a cég zárt végű lízinggel. Milyen adókulcsú számlát kell kiállítania a cégnek a gépjárműeladásról, áfásat vagy tárgyi adómenteset? Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonási jog keletkezése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új közlekedési eszközök értékesítésével foglalkozik. Alapesetben, ha jól értem az áfatörvény 119. §-a alapján az adólevonási jog akkor keletkezik, amikor az előzetesen felszámított adónak megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani. A 124. § szakasz d) alapján viszont nem lehet adólevonási joggal élni személygépkocsi beszerzés után, amit a 125. § old fel oly módon, hogy akkor levonható az előzetesen felszámított adó, ha igazoltan továbbértékesítési célt szolgál. Tehát ha ügyfelem megrendelésre vásárol kereskedőtől egy autót november hónapban, de azt csak januárban értékesíti, de bizonyítja, hogy továbbértékesítési célt szolgált (Megrendelőlap, szerződés, számla, szállítási dokumentáció) ezért a novemberi bevallásban levonásba helyezi az áfát, akkor helyesen jár-e el, vagy pedig az eladáskor tudja csak az áfatörvény 119. § alapján az előzetesen felszámított adót levonásba helyezni? Köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Rendezvényszervezés külföldi cég részére, kérdés pontosítása

Áfa

A rendezvény egy karácsonyi vacsorából és egy zenés műsorból áll. A vacsorát egy szálloda szolgáltatja a zenét egy együttes. A két cég külön számlát fog kiállítani. A szálloda éjfélig biztosítja a rendezvény részére a termet különterem bérleti díj fizetése nélkül, ha a rendezvény tovább tart, akkor óránként terembérleti díjat számol fel. Kérdésem az, hogy az egyes szolgáltatásoknak van-e áfavonzata, ha a megrendelő külföldi cég, vagy fordított áfás számlát kérhet a cég. A cég osztrák adóalany. Köszönettel: Varga Péterné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Elutalt egy pénzforgalmi áfás kft. október hónapban egy nagy összeget egyik üzleti partnerének, akitől bontott anyagokat vásárolt. Sajnálatosan a szerződéskötés és az anyagok elszállítása csak novemberben történt meg. Az előre elutalt összegről nem kapott semmit a vevő. Majd a mai napon kiállították a számlát tegnapi teljesítéssel, bár a bontott anyagok megérkeztek a telephelyre már múlt héten. És a fizetési határidő is a tegnapi nap. Viszont ráírták a számlára, hogy pénzügyi teljesítést nem igényel, mert októberben kiegyenlítésre került. Lehet én gondolom rosszul, de az októberi utalásról kellett volna készítsenek egy előlegszámlát, az utalás után 8 napon belül (októberi teljesítési idővel és októberi fizetési határidővel). Majd most, amikor megtörtént a tényleges teljesítés, akkor kellett volna egy végszámla. Hiába lett többször kérve a számla. És a vevő arra számított, hogy a számla áfatartalmát levonhatja októberben. Ha most javítják a számlát, akkor ahhoz, hogy az október havi áfabevallás önellenőrzésével levonható áfa legyen októberben, ahhoz a teljesítési határidőnek és a fizetési határidőnek is októberi időpontnak kell lennie. Jól gondoljuk? Vagy ha a teljesítési határidő nem októberi, csak a fizetési határidő, és megtörtént az utalás is októberben, akkor már levonásba helyezhető az októberi áfabevallásban a pénzforgalmi áfa miatt utólag? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Társasházépítés konzorciumban

Áfa

Tisztelt Szakértő! A és B cég társasházat szeretnének építeni konzorciumban. A cég lenne a vezető, aki eladná a lakásokat, és csak irányító feladatot látna el. B cég vásárolná meg az építőanyagot és fizetné az alvállalkozói díjakat, a projekt befejezése után a hasznot elosztanák. Kérdéseim: B cég hogyan számlázza tovább a megvásárolt anyagok és a kifizetett alvállalkozói díjak ellenértékét A cég felé, csak bekerülési áron, vagy hasznot kell rátennie? Milyen időközönként kell számlát benyújtania A cég felé? A projekt befejezésével elosztanák a hasznot, itt milyen módszert kell alkalmazni? Üdvözlettel: Orosi Miklós

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31