886 találat a(z) áfakulcs cimkére
Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!
Felszolgálási díj, áfa 2017 Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk éttermi vendéglátással foglalkozik. 2017.01.01-től e tevékenységre vonatkozóan kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatunk az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből). Szeretném megkérdezni, hogy 2017. évtől az ételszolgáltatás, ha felszolgálással párosul, és az áraink a felszolgálási díjat tartalmazzák, a blokkon külön bontásban szerepel, akkor a felszolgálási díjat is 18 százalékos áfa kulcs terheli? Nagyon köszönöm!
Vendéglátás áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! 1.) A vállalkozás a működési engedély alapján meleg- és hidegétel, ital forgalmazására jogosult ételbárt, pizzériát üzemeltet. Ennek keretében pizzát, hamburgert, melegszendvicset, salátát, gépi és palackozott üdítő italt értékesít helyben, illetve elvitelre történő fogyasztásra. Felszolgáló nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. Az egység rendelkezik ülő fogyasztásra alkalmas asztalokkal és székkel, egészségügyi helyiséggel, van takarítás. Szeretném megkérdezni, hogy a felsorolt termékek, valamint a helyben készített italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával készített szénsavas üdítő, limonádé, kávé helyben történő fogyasztására alkalmazható-e a 18%-os kedvezményes áfakulcs? 2.) A fenti egységben a felsorolt termékek – pizza, hamburger stb. – elvitelre történő értékesítése mint termékértékesítés milyen áfakulcs alapján történhet? 3.) Helyben fogyasztásnál Szép-kártyával fizet a vendég. Hogyan lehet elkülöníteni a 18% és 27%-os értékesítéseket? Szükséges kártyás bevételnél is külün-külön 18, illetve 27%-os pénztárgépi kód paraméterezés? 4.) Másik egységben, ahol cukrászda üzemel 2017. január 1-jétől, alkalmazható-e a kedvezményes 18%-os áfakulcs a helyben fogyasztott sütemények és tortaszeletek, valamint a helyben készített nem alkoholos italok felszolgálása esetében, illetve elvitel esetén alkalmazható-e a 18% áfakulcs? A cukrászda nem rendelkezik meleg konyhával. Szíves válaszadásukat megköszönöm. Tisztelettel: Strausz Tibor
Figyelem! Éjfél után 18 százalékos az éttermi fogyasztás áfája, de a 27 százalékkal számlázás sem gond Cikk
18 százalékos áfa terheli a szilveszteri éttermi étkezést, ha a vendég éjfél után már az újévben (2017. január 1-jén) fizet – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság hozzáteszi ugyanakkor, hogy tekintettel ezen esemény sajátosságára, azonban nem kifogásolható, ha a szilveszteri éttermi szolgáltatásról 2017. január 1-jén történő fizetés esetén is 27 százalékos adómértéket alkalmaz a szolgáltató.
Pizzakiszállítás áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy eddig a pizzakiszállítás áfája 18 százalék volt. Most, hogy a helyben készített étel és nem alkoholos italok áfája 18 százalékra változott, és a kiszállított vagy elvitelre kért étel áfája 27 százalékos, a kiszállított pizza továbbra is maradt 18 százalékos áfás? Köszönöm szépen!
Vendéglátás áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit
Sport, szabadidős foglalkoztatás Kérdés
Tisztelt Szakértő! A nyári szünet ideje alatt testnevelő tanár és kosárlabda edző sporttábor keretében kosárlabda tanfolyamot kíván szervezni. A tevékenységet egyéni vállalkozóként kívánjuk végezni a 8551 TEÁOR alá tartozó – SPORT, SZABADIDŐS KÉPZÉS – tevékenység keretében. A 8551 TEÁOR alá tartozó tevékenység áfamentes-e a közérdekű tevékenységére tekintettel, vagy 27 százalékos áfakulcs alá tartozik ? Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Zsoldosné
Új építésű lakóingatlan értékesítése Kérdés
Projektcég lakóparkot épít. A lakóparkból az új építésű lakóingatlanokat társaságok részére is értékesíti. Kérdésünk: ebben az esetben is 5 százalékos az áfa? Köszönöm válaszát!
Szilveszteri áfakulcs Kérdés
Tisztelt Szakértő! Mi a teendő szilveszterkor, mikor a vendég szállodában fogyaszt az új évre átnyúlva? Amikor megkezdi az italfogyasztását még 2016-ot írunk és az alkoholmentes helyben készített italt 27 százalékos áfa terheli. Az éttermi PC kasszagép 2016.12.31-re van megnyitva, hiszen ekkor még ezt írjuk. A fogyasztást folyamatosan az asztalához ütjük az egész este folyamán. 2017.01.01-tól az említett italokból már a 18 százalékos áfakulcs illetné meg, azonban a gép még nem tudja értelmezni a 18 százalékos kulcsot, mert ahhoz, hogy azt érvényesíteni tudjam az italok bizonyos fajtájára, le kellene zárnom a gépet (napi, havi, és éves zárás), ami viszont azért nem kivitelezhető, mert nyitott tételeim vannak az asztalokon, így a zárást nem engedi a gép. Ha párhuzamos vinnék fel minden engedélyezett tételből 18 és 27-es áfást, akkor viszont a zárásom lenne valótlan, hiszen a 18 százalékos tételeket is a 2016.12.31-es bevételben jelenítené meg. Helyes megoldás, ha megvárom a szilveszteri bál végét, mindenkit lefizettetek a 27 százalékos áfával és zárás után állítom át a gépet 18 százalékos áfakulcsra? Az étel, miután eddig is 18 százalékos csomagba tartozott (szállodai csomag), nem releváns.
Vendéglátás áfája Kérdés
Ma jelent meg a cikkük http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Mennyi_az_annyi_Fejtoro_az_afakulcsokrol_ZAH865#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_nodm_nosubscribed Azonban ez már nem aktuális, mert a szakmában voltak további egyeztetések a NAV-val és NGM-mel. Lásd http://turizmus.com/fokusz/forum-az-ettermi-afacsokkentesrol-1140682 Tisztelettel Nagy Péter NP Audit Tanácsadó Kft.
Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról Cikk
Hosszú kérdés-felelet szimulációs játék alapján dönthetik el a vendéglátósok 2017-től azt, hogy a felszolgált, eladott ételre és italra milyen áfakulcsot számíthatnak fel.
Vendéglátás áfája elvitelkor Kérdés
Tisztelt Szakértő! Ügyfelem meleg-konyhás büfét, falatozót üzemeltet, van ülőhely, evőeszköz, asztal, de van pultos része is, bárszékes, illetve álló (szabadon választható, ki hol fogyaszt.) Önkiszolgáló jellegű, pultból adják ki az ételt, viszi vissza a tálcát. A személyzet tisztán tartja a vendégek által használt asztalokat, sőt ezek mind a büféhez tartoznak. Úgy értelmezem, hogy ez 2017-ben 18 százalékos áfa alá tartozik. Nincs alkoholtartalmú ital, csak szörp, szóda stb. Az a kérdés, hogy amikor a vevő kifejezetten elvitelre kéri, és eleve dobozban adják ki neki az ételt, akkor az 27 százalékos lesz? Válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel Lengyel Krisztina
Vendéglátás áfája 2017 Kérdés
Egy hotelben éttermet üzemeltetünk. Az étterem célja elsősorban, hogy az ott megszálló vendégeket kiszolgálja, de természetesen bárki bemehet, és be is szokott menni. A hotelt egy másik vállalkozás üzemelteti, az éttermet (konyhával együtt) mi, tehát mi végezzük a felszolgálást, meg mindent, ami az étteremhez tartozik. Azonban a vendég nem nekünk fizet, hanem a hotel üzemeltetőjének, akinek mi számlázzuk ki a szolgáltatást. Ez esetben alkalmazható-e a kedvezményes áfakulcs?
Fel van adva a lecke: áfakulcs étteremben, menzán, diszkóban Cikk
Bonyolult előírások szabályozzák, hogy milyen esetekben alkalmazható januártól kedvezményes áfakulcs ételre, italra. Erre utal a KSH, a NAV és az NGM alábbiakban közölt közös tájékoztatója is.
Kávé áfája a piaci büfében 2017-től Kérdés
2017.01.01-től a piaci vendéglátással (büfé) foglalkozó vállalkozás által helyben készített kávé az összes hozzá kapcsolódó ízesítéssel (tej, tejszín, csokoládé, tejszínhab,, aprósütemény), melyeket az ár tartalmazza, 18 százalékos áfakörbe tartozik-e? Számít-e, hogy helyben fogyasztják a terméket, vagy elviszik? A kávé így alapanyag-e, vagy elábé? Köszönettel.