adozona.hu
Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról
//test-adozona.hu/2017_es_valtozasok/Mennyi_az_annyi_Fejtoro_az_afakulcsokrol_ZAH865
Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról
Hosszú kérdés-felelet szimulációs játék alapján dönthetik el a vendéglátósok 2017-től azt, hogy a felszolgált, eladott ételre és italra milyen áfakulcsot számíthatnak fel.
A vendéglátóipari szereplők (akárcsak a fogyasztók) örvendetes tényként élték meg a szektorban életbe lépő áfakulcscsökkentést, amely szerint az “étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)” 2017. január 1-jétől a 18, majd 2018. január 1-jétől az 5 százalékos adókulcs alá fog tartozni.
Ugyanakkor – mint ahogy azt megszokhattuk – a kedvezményes áfa-kulcs alkalmazása szigorú követelményeknek való megfeleléstől függ. Már az adózónán is jelent meg ezzel kapcsolatos összefoglaló – amely összesítette a témában közzétett NAV tájékoztató szempontjait:
Nem megismételve a hivatkozott öszefoglalót, szeretnénk néhány gyakorlati szempontot figyelembe ajánlani az adókulcs helyes alkalmazása érdekében. Mit is kell tennie a vendéglősnek, ha helyesen szeretné implementálni az adókulcs-változást:
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen kérdések és válaszok mentén dönthető el az áfakulcs mértéke!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A 2017-es változásokról itt olvashat bővebben!
Hozzászólások (0)