hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: minimálbér, túlóra, kártérítés

  • adozona.hu

Mennyi a középfokú végzettségért járó minimálbér? Miként határozhatja meg a munkaidőkeretet a munkaadó? A saját autóban, céges munka során keletkezett kár megtérítését igényelheti-e a munkavállaló? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda munkajogász válaszol.

1. Egy nagy élelmiszerláncnál dolgozom majdnem 8 éve. Szakmám nincs, csak gimnáziumi érettségim. Jelenleg bruttó: 75 000 forintra vagyok bejelentve. Azt hallottam, ha több mint két éve dolgozom a szakmában meg illetne a bruttó 89 500 forint. Igaz ez vagy tévesen vagyok informálva?

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelet értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére  2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 73 500 forintot kell fizetni. Ettől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2010. január 1-jétől esetén 89 500 forint.

2. Jelenleg 3 műszakban (de, du, éjszaka) heti öt munkanapot dolgozok (heti 40 órában). A túlórák rendszeresek, sőt, van amikor még a vasárnap is szinte kötelező. Jelenleg rengeteg új embert vesznek fel, hogy 4 műszakot tudjanak indítani. Így szombat vasárnap is termelünk (folyamatos a termelés, csak ünnepnapokon nem dolgoznánk). Kérdésem a következő lenne: megtehetik ezt a cég munkaszerződés-módosítás nélkül? A cég azt mondja, hogy ez nem folyamatos mert ünnepnapokon nem dolgozunk és elrendeli munkaidőkerettel a 4 műszakot, így nem kell munkaszerződést módosítani.

A munkaidőkeretet valóban egyoldalúan elrendelheti a munkáltató és ezzel a munkarendet , ill. a munkaidő-beosztást egyoldalúan tudja alakítani. A munkaszerződés ismerete nélkül azt nem lehet megmondani, hogy szükséges-e ehhez a munkaszerződés módosítása, vagy anélkül is megteheti ezt az intézkedést a munkáltató. Főszabályként a munkaidőkeretet a munkáltató egyoldalú intézkedéssel vezetheti be. A munkaidőkeret egyébként lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos keretek között szombaton, illetve vasárnap is lehessen munkavégzést elrendelni. Ez még önmagában nem feltétlenül jelenti a folyamatos, vagyis ún. megszakítás nélküli munkarend bevezetését. Természetesen a rendkívüli munkavégzésért (túlóráért) a munkavállalót minden esetben megilleti a törvényes túlórapótlék.

3. Saját autóban, céges kiküldetésen (nem a dolgozó hibájából) kár keletkezett. Jár/járhat-e ez esetben a munkavállalónak valamilyen kártérítés? Kötelezhető-e a munkáltató a károk megtérítésére / enyhítésére? (többszázezer Ft-ról van szó.) Ha igen, milyen feltételek mellett, milyen törvény alapján?

Várhatóan a másik gépjármű kötelező biztosítása fogja megtéríteni az okozott kár összegét. A munkáltató csak az olyan károk megtérítésére köteles, amelyeket ő okozott a munkavállalónak a munkavégzéssel összefüggésben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink