hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell kinéznie a túlóra-nyilvántartásnak?

  • adozona.hu

Mit tehet a munkavállaló, ha tényleges túlórájából levon a nyilvántartási rendszer? Kérhet-e a gyed mellett dolgozó kismama rövidebb munkaidőt, mint ahogy az eredeti beosztásában szerepelt? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A munkahelyemen (közigazgatási terület) rendszeresített munkaidő-nyilvántartási program úgy működik, hogy minden hónapban a tényleges túlóra helyett csak 8 órát (480 percet) visz tovább. Pl.: ténylegesen túlórázott idő (elektronikus beléptetés működik) a hónap végén 10 óra (600 perc), akkor a rendszer 2 órát (120 percet) "lecsíp" és a jövő hónapban az ember már csak 8 óra (480 perc) túlórával rendelkezik, tehát a rendszer nem göngyölíti egy adott munkavállaló tényleges túlóráját. Megjegyzendő, hogy rendkívüli munkavégzés hivatalosan nincs elrendelve, a megfelelő (elvárt, előírt) teljesítmény eléréséhez azonban sokan kényszerülnek túlórázásra. Ez így szabályszerű, törvényes?

Rendkívüli munkavégzést a munkáltató csak különösen indokolt esetben rendelhet el és az elrendelésnek a munkavállaló kifejezett kérése esetén írásban is meg kell történnie. A munkáltató köteles a munkaidőről (beleértve a rendes és rendkívüli munkavégzés idejét), valamint a pihenőidőről naprakész nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásban fel kell tüntetni a rendes és rendkívüli munka kezdő és befejező időpontját. Az "önkéntes" túlórázás esetével sajnos a törvény nem foglalkozik, így nem lehet megállapítani, hogy a munkáltató eljárása jogszerű-e. A bírósági gyakorlatban azonban a munkaszerződés ezirányú tiltása esetén is megítéli a túlmunkáért járó díjazást (BH2005. 262).

Azt olvastam önöknél, hogy a gyermek 3. életévének betöltése előtt ki nem rakhatnak a munkahelyemről. Mikor még aktívan dolgoztam napi 9 óra volt a munkaidő, 9-18 óráig szólt, csakhogy ebbe a munkarendbe nem tudnék visszamenni dolgozni. Ha a munkáltató ragaszkodik hozzá, hogy csak így vesz vissza, van-e lehetőségem - anélkül hogy felmondjak - más munkarendet kérni? Vagy a munkáltató ezzel kényszeríthet a felmondásra? Van e lehetőség (esetleg törvény) arra, hogy 6 órás munkát kérhessek? Illetve ilyen esetben, ha a munkáltató végleg nem akar alkalmazni és ezt tudomásomra is hozza, akkor mi a teendő? Jár valamilyen védelem, vagy ezt nekem kell kiharcolnom? illetve még azt is kérdezném, hogy ha munkába akarok állni, milyen módon tudom bizonyítani, hogy a munkáltató ezt ne tagadhassa le?

A munkáltató Önt elsősorban a meglévő, hatályos munkaszerződése szerint, azaz ugyanabban a munkakörben és a régi munkaidőbeosztásnak megfelelően köteles visszavenni. A munkaszerződésben rögzített feltételeket a felek bármikor módosíthatják közös megegyezéssel, így rövidebb munkaidőben is megállapodhatnak. Ön a munkaviszonyát bármikor megszüntetheti rendes felmondással, a törvény ill munkaszerződése szerinti felmondási idő betartása mellett. Amennyiben a munkáltató Önt nem akarja a munkába visszamenni, azonban a gyermek 3 éves koráig fennálló felmondási védelem még érvényes Önre, akkor köteles a munkából kieső időre ún. „állásidőre” járó pénzt, azaz személyi alapbért fizetni. Ez csak azután illeti meg Önt, ha Ön jelezte írásban (akár e-mailen, akár postai úton, ajánlott, tértivevényes levéllel), hogy vissza akar menni gyes mellett dolgozni, de a munkáltatója nem tud Önnek munkát biztosítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink