hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: feketemunka, munkanélküliség, felmondás

  • adozona.hu

Közös megegyezés esetén jár-e a munkanélküli járadék? A "feketefoglalkoztatásért" a munkaadót és a munkavállalót egyaránt bírságolják? Jogutódlás esetén hogy alakul a felmondás? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. A munkavállaló részéről, közös megegyezéssel történt felmondás esetén jár-e munkanélküli járadék?

Igen, a közös megegyezés nem befolyásolja a munkanélküli járadék folyósítását, amennyiben az egyéb törvényi feltételek fennállnak.

2. Ha egy munkavállaló bejelentés nélkül "feketén" dolgozik, és ez egy ellenőrzés során kiderül, akkor a munkavállalót is büntetik, vagy csak a munkaadót?

Az ellenőrzés során általában a munkáltatót büntetik. Azt a pénzt, amit a munkavállaló feketén megkeresett az adóhivatal a nettó jövedelemnek tekinti és ezután kell a munkáltatónak visszamenőlegesen a járulékokat, a munkavállalónak pedig személyi jövedelemadót megfizetni.

3.Négy éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen határozatlan idejű szerződéssel. Jelenlegi munkahelyemet a tulajdonos bérbe akarja adni egy másik vállalkozásnak. Én nem kívánok dolgozni az új munkáltatónak. Érdeklődni szeretnék van-e lehetőségem arra, hogy mostani cégemtől a törvények szerint megillető 35 nap felmondási időt, és egy havi végkielégítést kapjak?

A fenti információk alapján munkáltatója az Munka törvénykönyve 85/A (1) bekezdés b) pontján alapuló munkáltatói jogutódlással adja át a munkavállalókat az új munkáltatónak. A munkáltatói jogutódláshoz az Ön beleegyezése nem szükséges, így amennyiben nem szeretne az új munkáltatónak dolgozni, úgy rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát. Ebben az esetben azonban végkielégítés nem illeti meg Önt, hiszen az munkáltatói felmondás esetén járna. A felmondási ideje munkavállalói felmondás esetén is a munkaszerződésben meghatározottak szerint alakul és arra az időre munkabére, illetve ha a munkavégzés alól felmentik, akkor ennek időtartamára az átlagkeresete illeti meg Önt.

4. A gyeden lévő dolgozómnak 1,5 éves a gyermeke. 2010 januárjától heti 10 órában kívánnám foglalkoztatni. Van-e erre lehetőség, s ha igen, milyen munkaszerződést kell vele kötni, hogy minden szabályos legyen.

Munkavégzésre csak gyes mellett van lehetőség, amennyiben az édesanya még gyedet kap amellett nem dolgozhot, így a gyedet vissza kell mondania és gyest kell igényelnie. Feltételezem, hogy a gyermekvállalás előtti munkaszerződése teljes munkaidőre szólt. Így ha most csak heti 10 órában akarja foglalkoztatni, akkor a munkaszerződést részmunkaidős foglalkoztatásra kell módosítani a munkavállaló beleegyezésével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink