hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: az is ráfázhat, aki bevallja

  • HVG

Találgatás helyett hamarosan adóhivatali mankóval is kiszámolható, mennyit ér egy lakás vagy üdülő, s kell-e utána vagyonadót fizetni. Kemény forintokat kockáztat, aki a Fidesz hatalomra kerülését várva nem vallja be ingatlanadóját, de veszíthet a jogkövető adózó is.

Bátor vagy egyenesen vakmerő-e az, aki a Fidesz ígéretére alapozva elblicceli ingatlanadója bevallását és megfizetését? És fordítva: ha már az ellenzéki párt annyiszor hangoztatta, hogy a 2010-es választási győzelme esetén első dolga lesz eltörölni a vagyonadót, nem balekség-e a jogkövető magatartás? Mindez utólag dől majd el, attól függően, hogy a választásokat nagy valószínűséggel megnyerő Fidesz kormányon is úgy ítéli-e meg, hogy nincs szükség erre az adóra, s ha eltörli, azt visszamenőleges hatállyal teszi-e. Mindenesetre a bevallás elmulasztása magánszemély esetében 200 ezer, más adózónál 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, emellett az adóhiány után 50 százalékos bírságot, továbbá a mindenkori jegybanki alapkamatnak (jelenleg évi 6,5 százalék) megfelelő késedelmi pótlékot is meg kell fizetni.

Lehet persze, hogy a Fidesznek semmi dolga nem lesz majd ezzel az adóval. Hiszen az országgyűlési választások előtt át kell esnie egy próbatételen a vagyonadóról szóló törvénynek: tucatnyi indítványozó kért utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Paczolay Péter AB-elnök pedig megígérte, hogy még a vagyonadó-bevallások és -befizetések első esedékessége előtt elbírálják az alkotmányossági kifogásokat. Legkorábban, február 25-éig az egyéni vállalkozóknak és az evásoknak kell vallaniuk (a vagyonadó belföldi és külföldi magánszemélyek és szervezetek lakóingatlanára is vonatkozik). Másoknak szintén évi rendes bevallásukkal egyidejűleg (magánszemélyeknek május 20-áig, más adózóknak május 31-éig) kell számot adniuk esetleges vagyonadó-kötelezettségükről. Az éves adó első felét a bevallással együtt, a második részt mindenkinek szeptember 30-áig kell megfizetnie. Vagyonadóból 2010-ben összesen 50 milliárd forintos bevétellel kalkulált a költségvetés, vagyis ha a Fidesz, hatalomra kerülése esetén, valóban eltörölné ezt a terhet, de a már befolyt összegeket nem gondolná visszafizetni, mindössze 25 milliárd forinttal vékonyodna a büdzsé bevétele, ami a jövő évi jelentős tartalékokból pótolható.

 A folytatást a HVG legfrissebb számában olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink