hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért nem fizet ingatlanadót az APEH elnöke?

  • hvg.hu

Mit jelent valójában az életvitelszerű bentlakás? Ez ugyanis az egyik alapfeltétele annak, hogy egy tulajdonos mentesülhessen az ingatlanadó megfizetése alól. Egyértelmű szabályozás ugyanakkor nincs rá.

A HVG Portré rovatában múlt héten megjelent interjúban Szikora János, APEH-elnök úgy nyilatkozott: „Nem tartok attól, hogy jövőre ingatlanadót kellene fizetnem, mert bár a feleségemmel van egy lakásunk Nyíregyházán, és egy kisebb itt, Budapesten, előbbi nem éri el a 30 milliós, utóbbi pedig a 15 milliós értékhatárt”.
Az első ingatlan esetében az adófizetés alóli mentesség egyik feltétele nem csak a 30 millió alatti értékhatár. Emellett a bejelentett lakcímnek is ide kell szólnia, s életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie a tulajdonosnak. Amennyiben ez nem áll fenn, úgy adót kell fizetnie a tulajdonosnak. Az adóhatóság Budapesten dolgozó elnökének nyilatkozatával kapcsolatban több, a hvg.hu szerkesztőségéhez eljuttatott olvasói levél is erre vonatkozóan fogalmazott meg kérdéseket.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink