hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó: az IMF-szándéknyilatkozat szerint be kell vezetni a vagyonadót

  • MTI

A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti legújabb szándéknyilatkozat-tervezet egy kitétele szerint egy központi beszedésű, értékalapú, vagyoni típusú adó ésszerűen része kell, hogy legyen a magyar adórendszernek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésre válaszolva a Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

Oszkó Péter elmondta, a szándéknyilatkozat végleges formája a napokban kerül majd nyilvánosságra. A pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy a lehívott IMF-hitelből eddig felhasznált 8 milliárd euróból az államadósság refinanszírozására 6,5 milliárd eurót fordítottak, a többi bankokhoz került tőke- és hiteljuttatás formájában.

A PM cáfol
Nincs szó arról, hogy a vagyonadó - egyes sajtóértesülésekkel szemben - kiterjedne a lakóingatlanok mellett egyéb ingatlanokra is. Az Országgyűlés a törvényjavaslat hétfői szavazása során arról döntött, hogy a vagyonadó az eredeti elképzelések szerint a lakóingatlanokra terjed ki.
Volt olyan javaslat is, amely bővítette volna a vagyonadóztatásba bevonható ingatlanok körét, ez azonban nem jutott el a szavazásig, így azt nem is fogadhatta volna el az Országgyűlés.

A parlament a lakóingatlanok vagyonadóztatásával kapcsolatban a mértékekről is döntött. Ezek: 0-30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millió forint forgalmi érték között 0,35 százalék, e fölött 0,5 százalék.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink