hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cafeteria-szakétő válaszol: kinek, mikor, mennyi jár?

  • adozona.hu

Felmondási időre jár-e cafeteria, pontosabban étkezési hozzájárulás? Betéti társaságunk van, ahol alkalmazottként is dolgozunk, és fizetést veszünk fel, de a cég 2 beltagja is mi vagyunk, cafetáriát kaphatunk? Egy kft-ben jár-e a dolgozóknak valamilyen béren kívüli juttatás? Olvasóink kérdeztek Domonkos Ritától, az Adózóna cafeteria-szakértőjétől, a Sodexo munkatársától.

Felmondási időre jár-e cafeteria, pontosabban étkezési hozzájárulás?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott a cafeteria szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve belépés, kilépés, táppénz, egyéb munkajogi állomány változás esetét is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik. Javaslom a szabályzat megtekintését, mely bármely dolgozó részére nyilvános dokumentum a cégen belül. Általánosan azt tapasztalom, hogy a munkáltatók az utolsó munkában eltöltött napig biztosítják ezeket a juttatási formát.

Betéti társaságunk van, ahol alkalmazottként is dolgozunk, és fizetést veszünk fel, de a cég 2 beltagja is mi vagyunk. Cafetáriát kaphatunk?

A béren kívüli juttatások döntően munkáltatói-munkavállalói jogviszonyhoz kötöttek. Az üdülés csekknél és a művelődési intézményi szolgáltatásnál (kultúra utalvány) lehetőség van még, hogy igénybe vegye a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja is. Tehát a válasz; a jogviszony munkáltatói-munkavállalói megvalósulásának feltételtele. Úgy értelmezem, ez ebben az esetben megvalósul, így érdemes kihasználni az adómentes juttatási lehetőségeket, amelyek közül az alábbiakat javasolnám: 


MELEGÉTEL utalvány 12 000 Ft/hó
HIDEGÉTEL utalvány 6 000 Ft/hó
AJÁNDÉK utalvány 3x7150 Ft/év + közös háztartásban élő közeli hozzátartozó
KULTÚRA utalvány 71 500 Ft/év + közeli hozzátartozó
INTERNET utalvány korlátlan
ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány21 450 Ft/év/gyermek
HELYI BÉRLET bérlet ára/hónap
Üdülési csekk 71 500 Ft/év + közeli hozzátartozó
Egészségpénztár és önsegélyezőpénztár 21 450 Ft/hó
Önkéntes nyugdíjpénztár 35 750 Ft/hó



Egy kft-ben jár-e a dolgozóknak valamilyen béren kívüli juttatás? Azért kérdezem, mert nálunk a dolgozók 2008-ban egy alkalommal kaptak 12 ezer forint értékű meleg étkezési utalványt. Se előtte se utána nem. Lehet ezt egy kft-nek egy hónapra igényelni?

A béren kívüli juttatások a munkáltató számára adható juttatások és nem kötelezőek. Arra vonatkozóan nincs törvényi megkötés, hogy az adómentes juttatásokat a cég rendszeresen, vagy alkalmanként, illetve az évben arányosan elosztva, vagy visszamenőleg is adja.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink