hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékutalvány: kinek, mennyiért és mire?

  • adozona.hu

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a béren kívüli juttatások rendszerének, az azonban sejthető, hogy idén még nem változik. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi juttatások többségével számolhatnak a munkavállalók, így többek között az ajándékutalvánnyal is.

Számos számítás készült azzal kapcsolatban, hogy a béren kívüli juttatások megadóztatása milyen anyagi, fogyasztási következményekkel járna. Mind a szakmai, mind a munkavállalói, munkaadói szervezetek azért lobbiznak, hogy erre ne kerüljön sor, miközben a tervezet kidolgozói arra hivatkoznak, hogy szükséges a juttatási forma – legalább egy részének – megadóztatása.

Számoljon itt!
Az Adózóna Cafeteria 2009 - kalkulátora segít önnek konkrét adatokkal számolni.
Az ajándékutalvány elsősorban kiemelt ünnepeken, húsvétkor, karácsonykor kedvelt juttatási forma. A jelenlegi jogszabályok szerint évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7 150 forintig adó- és járulékmentes adható. Az ajándékutalványt a cégek nem csak az alkalmazottaknak, hanem a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak is adhatja. Így az adómentes értékhatár megtöbbszörözhető. Például egy négytagú család esetében a dolgozó évente összesen 4 * 3 * 7 150 forint, azaz 85 800 forint értékben kaphat ajándék utalványt.

A magyar cégek közel fele honorál többek között ezzel a juttatási formával, amely azért is lehet népszerű, mert élelmiszerre, ruházatra, vagy éppen műszaki cikkre is beváltható. Magyarországon a fogyasztók leginkább kozmetikai cikkekre költik ezt az összeget.

A munkaadó számára előnyös, mert bérszinttől függően a bérköltség akár 65 százaléka is lefaragható, minimális adminisztrációval nyilvántartható, míg a munkavállalók a pénzbeli kifizetéshez képest akár kétszer annyit is kézhez kaphatnak – tájékoztatott a Sodexo, ahol azt is elmondták: az utalvány népszerűsége évről-évre nő, amelyben közrejátszik, hogy az értékhatár is folyamatosan emelkedett. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink