hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria megadóztatása: lehet így spórolni?

  • dr. Marosi Andrea

A magyar munkavállalók kevesebb mint a fele állítja, hogy a cégéről kialakult külső kép összhangban áll személyes tapasztalataival, vagyis a dolgozók több mint 50 százaléka elégedetlen a munkahelyével – derül ki a Hewitt Legjobb Munkahely Felméréséből. De hogy lehet megtartani a jó munkaerőt, anélkül hogy az többe kerülne a cégnek?

A kutatás szerint a vállalatnál töltött első 12-18 hónap elteltével az elkötelezettség, lojalitás mintegy 20 százalékkal csökken. Márpedig – figyelmeztetnek a HR-szakértők - a válságból csak a jó munkaerő megtartásán és az alkalmazottak motivációjának fenntartásán keresztül vezet út.
Ma már széles körben elfogadott, hogy az alapbéren felül motiváló a béren kívüli juttatási csomag. A Sodexo Pass adatai alapján a megfelelően kiválasztott, a versenytársaktól akár eltérő juttatási forma még inkább növelheti a dolgozók elkötelezettségét, és hozzájárulhat a fluktuáció csökkentéséhez is. A vállalkozás működésében pedig nem elhanyagolható az egyes juttatások adómentessége miatt elérhető adó- és járulék megtakarítás. Csakhogy a márciusba beterjesztett – még nem elfogadott - törvényjavaslat szerint a juttatás csak az értékhatár 50 százalékáig adómentes, az e feletti részre pedig a munkáltató köteles adózni, valamint járulékot fizetni. Így például a 6 ezer forintos étkezési utalványból háromezer adómentesen adható, a másik három adózik. Az utóbbi adóterhe 3172 forint, ezért a 6000 forintos juttatás összesen 9172 forintjában kerül a munkáltatónak.

Emiatt – a Kopint-Tárki felmérése alapján - cégek 40 százaléka megszüntetné ezt a juttatási formát annélkül, hogy bármilyen módon ezt kompenzálná. Körülbelül 10 százalék, aki bérben odaadná a juttatás értékét, és a többiek pedig különböző variációk alapján reagálnának a két lehetőség között. A felmérés számításai szerint ennek következtében összességében a jelenlegi vásárlóerőnek az ötvenöt százaléka eltűnne. 

A Sodexo Pass szakértői szerint amennyiben az utalványok mellett maradunk, a munkáltató még akkor is költségmegtakarítást realizálhat. Számításaik alapján ugyanis 180 ezer forintos átlagbér kifizetése esetén évente 18,50 százalékot spórolhat meg a pénzbeli kifizetéshez képest.. Hogy is jön ez ki például a melegétel utalvány esetén? A melegétel utalvány éves adómentes értékhatára jelenleg 144 000 forint. Ha a munkáltató szeretnék a bérjellegű költségeket megtartani ezen a szinten, akkor a dolgozó havonta 7 850 forint értékben kaphat melegétkezési utalványt. Ennek a fele, 3 925 forint adóköteles, ami után fizeti a munkáltátó a 62 százalékos adót, valamint a különböző járulékokat. Így a munkáltató összes bérterhe 105,72 százalék, 49 804 forint. Ez éves szinten 18,50 százalékkal, 32 679 forinttal kevesebb a bérben történő kifizetéshez képest.

A juttatási csomagot tekintve más-más cégeknél az eltérő az igények miatt különböző gyakorlatok, módszerek léteznek. Például egy alacsonyabb bérrel rendelkező dolgozónak más juttatási formáknak van motiváló hatása, mint egy magasabb bérűnek. Elmondható, hogy a juttatás mértéke önmagában nem elegendő a dolgozó motiválására, megtartására, sokkal inkább fontosabb, hogy az a dolgozó számára felhasználható és hasznosítható juttatás legyen. A cafeteria rendszer segít abban, hogy a dolgozók a számukra leginkább megfelelő juttatási formát válasszák, de akkor van igazán megtartó ereje, ha a dolgozók szempontjából előnyös juttatásokat kínál. Egy rosszul működő rendszernek könnyen lehet demotiváló hatása is.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink