hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztriai munkavállalás: adó, tb, jogszabályok

  • dr. Marosi Andrea

A szomszédos Ausztria munkavállalási szabályait vesszük sorra cikkünkben: mi kell ahhoz, hogy ausztriai munkavállalók legyünk, milyen tb-szabályozás vonatkozik ránk, a jogszabályok milyen adózási feltételeket szabnak a magyaroknak?

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó új EU-állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre [Beschäftigungsbewilligung] van szükségük, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie. 

Ha egy munkavállaló egy évig legálisan állt alkalmazásban Ausztriában, a munkaerőpiacon belüli szabad mozgását a Foglalkoztatási Szolgálat [Arbeitsmarktservice] engedélyezi. A családtagok ezt a jogot csak 18 hónappal később adják meg. További szabály, hogy ha a munkavállaló ideiglenesnek nem tekinthető időszakra hagyja el Ausztria területét, a munkaerőpiacon való mozgási szabadsága megszűnik.

A munkavállalási engedély kiadásának 10 feltétele:
• a munkakeresőnek munkát kell találnia, s a leendő munkáltatónak kell gondoskodnia
munkavállalási engedélyéről

• a munkáltatónak eleget kell tennie az Ausztriában érvényben lévő fizetési és
munkavégzésbeli feltételeknek

• a munkáltatónak fel kell készülnie arra, hogy helyettesítő munkavállalókat [Ersatzarbeitskraft] kell foglalkoztatnia azoknak a munkavállalóknak a helyén, akiknek tekintetében munkavállalási engedélyt igényelt (osztrák nemzetiségűek, illetve “beilleszkedett” külföldiek ["integrierte" Ausländerinnen], akik már az osztrák munkaerőpiac szereplői),

• nem sértheti (sérthette) meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt
[Ausländerbeschäftigungsgesetz],

• nem foglalkoztathat olyan személyeket, akik előzőleg alkalmazásban álltak nála,

• nem küldhet el régebbi munkavállalókat azért, hogy új külföldi munkavállalókat alkalmazzon,
 
• kizárólag saját tevékenységére vehet fel külföldi munkavállalókat (harmadik fél részére nem folytathat munkaerő-kölcsönzést),
 
• a munkavállalási szerződés nem fedhet illegális munkavégzést,
 
• a munkavállalási engedély kedvezményezett külföldi munkavállalója illegális munkavégzéssel nem sérthette meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt,
 
• a kérelmet a helyi AMS (Service für Arbeitsuchende, Beschäftigung von Ausländerinnen [Munkaügyi központ – Külföldiek]) irodába kell elküldenie.


Hogyan kell adózni az Ausztriában szerzett jövedelem után?
A kettősadózási egyezmény alapszabálya szerint a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet a Magyarországon illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, Magyarországon adóztatható, kivéve, ha a munkát Ausztriában végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés Ausztriában adóztatható.

Tekintet nélkül a fenti szabályra, az a térítés, amelyet a Magyarországon illetőséggel bíró személy Ausztriában végzett nem önálló munkáért kap, csak Magyarországon adóztatható, ha naptári éven belül 183 napnál rövidebb volt a munkavégzés Ausztriában és a munkaadó nem osztrák adóilletőségű vállalkozás.

Tekintet nélkül az előbbi rendelkezésekre, a nemzetközi forgalomban üzemeltetett tengeri hajó, légi jármű vagy belvízi hajózás lebonyolítására szolgáló hajó fedélzetén végzett nem önálló munkáért járó térítés abban az államban adóztatható, amelyben az a személy illetőséggel bír, aki a nyereséget a hajó vagy légi jármű üzemeltetéséből eléri.

Mik a tb-szabályok?
A magyar illetőségű Ausztriában munkát vállaló az 1408/71 EGK rendelet (magyar Tbj. 13. § értelmében) szerint 1+1 évig az E101-es nyomtatvány alapján Magyarországon lehet biztosított. 1+1 évet meghaladóan pedig Ausztriában lesz biztosított. 

Ferencz Gyöngyi
VGD

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink