hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kósa a hipáról és a gazdaságpolitika hiányáról

  • MTI

A magyar sajtóban megjelent hírekkel ellentétben álláspontunk szerint a kutatás-fejlesztést folytató vállalkozások számára nyújtott adókedvezmény nem ellentétes az uniós joggal – közölte sajtóközleményében Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.



Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése annak érdekében módosította a helyi adókról szóló rendeletét, hogy a technológiai innovációra épülő, magas szellemi hozzáadott értéket alkalmazó vállalkozások megtelepedését és megtartását ösztönözze a városban – írja közleményében a politikus.

A módosítás lényege, hogy a kutatás-fejlesztésre fordított költségek legfeljebb a fizetendő iparűzési adó 80 százalékáig elszámolhatóvá váltak. „A helyi rendelet álláspontunk szerint összhangban van az Európai Bizottság - lisszaboni célkitűzést támogató - programjával, amely szerint az EU-ban 2010-re a K+F célú kiadások arányának el kell érnie a GDP 3 százalékát. A bizottság elismeri, hogy a cél az, hogy az adópolitika nagyobb mértékben járuljon hozzá a tudás alapú gazdaság eléréséhez, azáltal hogy több K+F befektetést eredményező, következetes keretszabályt állapít meg és javítja a belső piac működését” – folytatja Kósa.

„A kutatás-fejlesztés javára biztosított támogatás összeegyeztethető a közös piaccal, ha az nem szelektív, azaz nem tesz különbséget a vállalatok mérete, székhelye vagy ágazata szempontjából és ha megkülönböztetés nélkül minden cégre, illetve minden áru és szolgáltatás előállítására vonatkozik” – érvel a fideszes politikus.

Debrecenben jelentős fejlesztést hajtott végre az informatikai területen a SEI, a T-Systems és a British Telecom,  valamint  az egészségügy területén tevékenykedő Omninvest, a TEVA és a Richter – olvasható a sajtóközleményben.

„A kutatás-fejlesztést folytató cégeknek adott adókedvezmény körül kialakult polémia az európai uniós jogharmonizáció hiányosságai mellett rámutat a magyar gazdaság mai legégetőbb problémájára: a világos koncepcióval, határozott szándékokkal és iránnyal bíró, illetve a szükséges feltételeket megteremteni képes nemzeti gazdaságpolitika hiányára” – zárul a közlemény. 

3K: K+F, Kóka, Kósa
A debreceni liberálisok és a helyi fideszesek egyaránt érdekeltek abban, hogy a kutatás-fejlesztést elősegítő Európai Spallációs Neutronforrás (ESS) Debrecenben épüljön meg - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnöke néhány nappal ezelőtt. A liberális pártelnök hivatalában, a Városházán kereste fel Kósa Lajost. Az általa kezdeményezett találkozót követően Kóka János hangsúlyozta: vannak olyan kérdések, amelyek pártállástól függetlenül fontosak, és ilyen a központ ügye is.

A kormány a múlt év második felében döntött arról, hogy Debrecent támogatja a központ helyszíneként. A több száz milliárd forintos beruházás a magyarországi kutatás-fejlesztés legnagyobb projektje lenne - hangsúlyozta Kóka János. Mint kifejtette, gazdasági miniszterként sokat dolgozott együtt Kósa Lajossal annak érdekében, hogy Magyarország, illetve Debrecen jó eséllyel küzdjön meg Spanyolországgal, Svédországgal és Lengyelországgal a beruházásért, amelynek eredményeként több ezer innovatív munkahely jönne létre. Kóka János kiemelte: az ügyben felajánlotta segítségét Kósa Lajosnak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink