hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: ekho, ügyvezető kismama, nyugdíjas nyereménye

  • adozona.hu

Az ekho szerinti adózás választható-e munkaidő-kedvezmény, betegszabadság, munkaszüneti nap idejére járó díj, szabadságmegváltás esetén? Nyugdíjas vagyok, de egyszeri összeget nyertem, amit 38 százalékkal megadóztattak; össze kell-e vonnom a nyugdíjat és a nyereményt, hogyan igényelhetem vissza az adót? 36 órás bejelentett munkaviszony mellett most gyesen vagyok, de emellett egy bt.-ben ügyvezető is vagyok: kell-e valamilyen járulékot fizetnem vagy biztosítva vagyok?

Nyugdíjas vagyok, de az év folyamán egyszeri összeget nyertem, amit 38 százalékkal megadóztattak. Most szeretném visszaigényelni, amit lehet. Kérdésem, hogy hol kell feltüntetnem a nyugdíj összegét, illetve össze kell-e vonnom a két összeget?
Tekintettel arra, hogy a kérdésből nem állapítható meg az Ön nyereményének jogcíme, így az sem, hogy ez a jövedelem elkülönülten vagy az összevont adóalap részeként adóköteles-e, így a kérdésére általános jellegű tájékoztatást adunk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 3. § 72. pontja alapján a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

Ha az Ön nyereménye elkülönülten adózik, akkor a nyugdíjával nem kell összevonni e jövedelmét, mivel az adóterhet nem viselő járandóságot kizárólag akkor kell bevallania, ha összevont adóalapba tarozó jövedelmet is szerzett az adott adóévben.

Amennyiben az Ön nyereménye az összevont adóalap részeként adóköteles, akkor a szja-törvény szerint a nyugdíjat (mint adóterhet nem viselő járandóságot) hozzá kell számítania e jövedelméhez, de a nyugdíj összegére eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetni. Ez utóbbi esetben, amennyiben 2007-ben szerzett az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, a 0753-as adóbevallás 12. és 18. sorában kell feltüntetnie a nyugdíj összegét.

Az ekho szerinti adózás választható-e munkaidő-kedvezmény, betegszabadság, munkaszüneti nap idejére járó díj, szabadságmegváltás esetén?
Igen, választható. Tekintettel arra, hogy a munkaviszonyban folytatott tevékenység ellenértékeként kell megítélni a díjazásnak e formáit is. Egyedül a végkielégítés esetében nem alkalmazható az ekho, mivel az nem tekinthető a munkavégzés ellenértékének.

Létezik-e még papír alapú éves adóbevallási nyomtatvány egyéni vállalkozók számára, s ha igen, hol lehet kapni?
Kizárólag a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó teljesítheti bevallási kötelezettségét papír alapú nyomtatvány beküldésével. Személyijövedelemadó-bevallási ív az APEH ügyfélszolgálatánál szerezhető be. 

Édesanyja nyugdíját a férjem kapja saját nevére, mert az édesanyja cselekvőképességet kizáró gondnokság alá van helyezve. A nyugdíj összegét a férjemnek az adóbevallásában fel kell tüntetnie, és kell utána adózni?
Függetlenül attól, hogy a férje számára fizetik ki a nyugdíjat, az a férje édesanyjának a jövedelme, vagyis az Ön férjét ezzel összefüggésben nem terheli adókötelezettség.

36 órás bejelentett munkaviszony mellett gyesen vagyok. Fizetetlen szabadságot kértem a gyes idejére a munkáltatómtól, de emellett egy bt.-ben beltag/ügyvezető/ is vagyok. Kell-e valamilyen járulékot fizetnem a bt.-vel kapcsolatban, ha egyáltalán nem veszek ki jövedelmet a bevételemből, vagy biztosítva vagyok a gyes által, míg a gyermekem be nem tölti a harmadik életévét?

A betéti társaságban az ügyvezetői feladat megbízásos jogviszonyban, illetve munkaviszonyban látható el. A vezető tisztséget azonban nem láthatja el munkaviszonyban a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja, kivéve, ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik.

Amennyiben a vezető tisztségviselői feladatok ellátása megbízási szerződés alapján, de díjfizetés nélkül történik, biztosítási és járulékfizetési kötelezettség nem merül fel.

A gyermekgondozási segély mellett fennálló munkaviszonya alapján biztosítottnak minősül.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink