hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: minimumadó, fordított áfa, nyugdíjas őstermelő

  • adozona.hu

Átalányadózó egyéni vállalkozó vagyok, kell-e minimumadót fizetnem? Evás bt esetén a tulajdonosok milyen feltételekkel vehetek ki osztalékot a cégből? Az idei változások függvényében kell-e választanom a nyugdíj, és az őstermelésből származó jövedelmem közül?

1. Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, átalányadózó /nem tételes, áfamentes/. Kell minimumadót fizetnem, ha igen mennyit?
A jövedelem-(nyereség) minimum megállapítására az az egyéni vállalkozó kötelezett, aki a jövedelmet a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó szabályok alapján állapítja meg. A jövedelem-(nyereség) minimum megállapítása szempontjából nincs jelentősége a tevékenység jellegének, vagyis annak, hogy fő, mellék vagy kiegészítő tevékenység keretében végzi a tevékenységét a magánszemély.

Az átalányadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozó a jövedelem-(nyereség) minimum megállapítására nem kötelezett.

2. Kétszemélyes bt.-nk van, mindketten beltagok vagyunk egyenlő jogokkal, eva alapján adózunk. Kell-e megállapítanunk saját magunknak fizetést a bt.-n belül, így szja-t fizetni, vagy ezt nem muszáj, csupán a tb-járulékokat kell megfizetnünk? Ha nem kell, akkor hogy kell teljesíteni a nyugdíjjárulékkal kapcsolatos kötelezettségeinket?
A betéti társaság tagjának társadalombiztosítási jogállását és az esetleges „kötelező fizetésadást” döntően az befolyásolja, hogy a tag a társaság tevékenységében milyen jogviszonyban végez munkát. Tekintettel arra, hogy a tagok munkavégzésével kapcsolatban nem áll rendelkezésünkre információ, általánosságban annyit lehet elmondani, hogy a járulékfizetési kötelezettséget az alapul szolgáló jogviszonyra vonatkozó általános szabályok szerint kell teljesíteni.

3. Evás betéti társaság esetén a tulajdonosok hogyan, milyen feltételekkel, milyen adóterhek kifizetése mellett vehetnek ki osztalékot a cégből?
Az evás időszak alatt keletkezett, evával adózott jövedelem terhére további adófizetési kötelezettség nélkül vehetnek ki „pántlikázás” nélkül jövedelmet. Más a helyzet, ha korábbi, az evás időszakot megelőzően keletkezett eredményt is bevonnak.

4. Nyugdíjas vagyok, és mellette mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelemmel is rendelkeztem. Az idei változások függvényében kell-e választanom a nyugdíj, és az őstermelésből származó jövedelmem közül?
A nyugdíjas mezőgazdasági őstermelőt - amennyiben egyéb biztosítással járó jogviszonyban (pl. munkaviszonyban) nem áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet nem folytat - a 2008. január 1-jétől életbelépő nyugdíjfolyósítás szüneteltetésére vonatkozó rendelkezések nem érintik. A nyugdíj folyósítását - ide nem értve a rokkant nyugdíjat - nem befolyásolja az a körülmény, hogy az őstermelői tevékenységből mennyi jövedelme származik.

5. Ha jól tudom a fordított adózás hatálya alá vonták a kulturális és művészeti tevékenységeket. Mi evásak vagyunk és sokkal rosszabbul járnánk, ha így kellene adóznunk, de azt sem tudjuk pontosan, hogy a tevékenységünk a fordított adózás hatálya alá esik-e. A férjem zenész, én néha cikkeket írok szaklapoknak. Honnan tudhatom, hogy a tevékenységünk minek minősül?
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (eva törvény) 16. § (2) bekezdésének d) pontja, valamint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 142. § (3)-(4) bekezdése alapján az eva alanya az áfatörvény 142. § (1) bekezdésében felsorolt ügyletek teljesítésében akár vevői, szolgáltatás igénybevevői, akár eladói, szolgáltatásnyújtói, akár mindkét minőségében van jelen, az áfa törvény hatálya alá tartozónak kell tekinteni.

Az áfatörvény 142. § (1) bekezdésében található meg azon termékek, szolgáltatások megnevezése, amelyek végzése esetén a fordított adózás alkalmazandó. Az Ön által megnevezett kulturális, illetve művészeti tevékenység a hivatkozott jogszabályhelyen nem szerepel, ezért ezek nem fordítottan adóznak.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink