hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz velük: különadó, hipa- és értékalapú ingatlanadó?

  • adozona.hu

Néhány napja megszavazták ugyan a 2008-as adócsomagot, de továbbra sem lehet tudni, hogy meddig lesz még különadó, illetve, hogy a helyi iparűzési adó és az értékalapú ingatlanadó megfér-e majd egymás mellett - mutattak rá a szakértők, a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett konferenciáján.

"Nem derült ki idén sem, hogy meddig marad életben a szigorító csomag részeként bevezetett különadó, vajon együtt él-e majd a helyi iparűzési adó az értékalapú ingatlanadóval 2009-től, illetve mikor kerülhet végre sor az élőmunka terheinek csökkentésére. Ezzel együtt bizakodóak vagyunk, az idei adóváltozások összhangban vannak a konvergencia programban megfogalmazott célkitűzésekkel" - jelentette ki Erdős Gabriella, a PwC mai napon megrendezett „Adóváltozások a gyakorlatban 2008.” című konferenciáján.

A mintegy 300, többnyire vállalati szakemberből álló résztvevőt elsősorban a jogszabály módosítások gyakorlati aspektusai, a mindennapok során felmerülő kérdések foglalkoztatták. A legnagyobb bizonytalanság a 2009-től életbe lépő számított érték alapú ingatlanadót övezi. A tervezett változások közül végül is nem valósult meg a kisadók összevonása, viszont így továbbra is lehetőség van a szakképzési, illetve az innovációs hozzájárulás természetbeni teljesítésére.Az adóváltozások közül szó volt még a beruházások és a tőzsdei forgalom élénkítését célzó új társasági adó kedvezményeket, a közepes jövedelmű dolgozók nettó jövedelmi pozícióját javító adójóváírás változásokról, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek adójogi megítélésének és adminisztrációs kötelezettségének szigorodásáról.

„Az új áfa törvény - vasutas hasonlattal élve - Kelenföldnek tekinthető az Európai Uniós áfa harmonizációs kötelezettségünk állomásai között. A végállomás nagyon közel van, de gyakran változtatja helyét. Az EU áfa szabályai folyamatosan fejlődnek és Magyarországnak nem könnyű lépést tartani velük. Az áfa csoport új szabályai egyedülállóak a Közép- és Kelet Európai régióban, így versenyelőnyt biztosítanak Magyarország számára. A számlázás és az áfavisszaigénylés szabályai is egyszerűsödtek. Ha bevezettük volna a behajthatatlan követelések áfamentességét a magyar áfatörvény lett volna a leginkább gazdálkodóbarát áfatörvény a régióban”– hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az adókonferencián előadást tartott az APEH elnöke, dr. Szikora János is, aki kiemelte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is a hatósági eszközök következetes alkalmazásával kívánja biztosítani az államháztartási bevételek beszedését, de emellett kiemelt célként határozza meg az adózók felé nyújtott szolgáltatások jelentős javítását.

.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink