hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos tájékoztatás a NAV-tól az orosz–ukrán háborús szankciók alól mentesített szállításokról

  • adozona.hu

Fokozatosan lejárnak az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok, hatályukat vesztik az átmeneti rendelkezések, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Ebből adódóan nem alkalmazhatók az ilyen mentességekhez kapcsolódó TARIC-igazoláskódok – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek meghatározott esetekben lehetővé teszik a termékek szankciómentes szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között. A szankciós rendeletek átmeneti rendelkezéseket állapítanak meg a tilalom alól mentesített szállításokra, amivel konkrét átmeneti időszakra biztosítják a mentességet, az ügyletre vonatkozó szerződéskötés időpontjától annak teljesítéséig.

Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok fokozatosan lejárnak, az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztik, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Ebből adódóan az ilyen mentességekhez kapcsolódó TARIC-igazoláskódok nem alkalmazhatók.

Ezért nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség (átmeneti rendelkezés) határideje lejárt.

A vámeljárások során nem alkalmazható igazoláskódokat a közlemény melléklete tartalmazza.

A NAV honlapján megtalálhatók az orosz–ukrán háború miatt elrendelt szankciók és az azokkal kapcsolatos tájékoztatások, segédletek, háttéranyagok, közlemények, valamint az igazoláskódokat jogcímenként tartalmazó NAV-felhívások, útmutatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink