Számvitel. Stratégia. Számviteli stratégia? 2. rész

  • adozona.hu

Az, hogy a lehetséges befektető miként ítéli meg a céget, fontos. A vállalkozás készletnyilvántartási módszere viszont nyilván nem érdekli őt. Vagy mégis?

A készletnyilvántartás is „zsebbe vágó” kérdés

Természetesen nem a készletek hűtlen kezeléséről van szó – bár túlságosan „laza” elszámoltatás esetén az is előfordulhat. Azok a vállalkozók, akik viszonylag nagyobb mennyiségű készletet kénytelenek időről időre raktározni, tudják, sokba kerül az is, ha túlméretezett a készlet, de az is, ha alulbecsülték az adott anyagra, árura vonatkozó igényt, keresletet. Ezzel a problémával elsősorban a kereskedők szembesülnek, de okozhat ez „na, még csak ez hiányzott” típusú, ideges napokat a gyártó cégek vezetőinek is.

A cikksorozat első részét itt éri el. Az Adózóna számvitellel kapcsolatos további írásait itt olvashatja el. Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

A termelés, az értékesítés folyamatosságához, zavartalanságához az is elengedhetetlen, hogy a döntéshozók naprakész információkkal rendelkezzenek a tevékenységhez szükséges alap- és segédanyagok, az árukészletek nagyságának és összetételének alakulásáról. Ennek ismeretében tudnak döntést hozni arról, hogy a tényleges és várható megrendelések, az üzlet valószínűsíthető forgalmának zökkenőmentes lebonyolításához milyen anyagokat, árukat, milyen mennyiségben kell beszerezniük. Az anyag – és áruhiány miatti forgalomkiesés a bevételt csökkenti, míg az eltúlzott anyag- és árurendelésben a cég – adott esetben befektethető, kamatoztatható – pénzét feleslegesen köti le.

Mindezek mellett, az átgondolatlan készletezés miatt feleslegesen tárolt – minőségük romlása, elavulásuk miatt eladhatatlanná, feldolgozhatatlanná vált – készletek, vagy a belőlük gyártott termékek csak jelentős árengedménnyel adhatók el. Emiatt pedig a cég bevételtől esik el, ráadásul az árrés is „elolvadhat”és így nem fedezi a gyártás, a forgalmazás költségeit sem.

Akár termelő, akár kereskedelmi tevékenységet folytat a cég, a beszerzésekért felelős vezetőnek tudnia kell, hogy

  • a következő beszerzésig terjedő időszakban mennyi lesz várhatóan az értékesítés,
  • a várható értékesítésből mennyit tudnak a rendelkezésre álló készletekből fedezni, és
  • az időszak végén mekkora készlettel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a következő szállítmány megérkezéséig zavartalan legyen az értékesítés.

A készletek nyilvántartására fentieken túlmenően, azért is szükség van, hogy a vállalkozás mindenkori vagyona, amelynek részét képezik készletei is, kimutatható, dokumentálható legyen. Ez egyrészt a mérlegbeszámoló hitelessége okán, másrészt azért is fontos, mert megalapozza a készletekért anyagilag felelős dolgozók elszámoltatását is.

Az, hogy a cégnek kell készletnyilvántartás, az tehát nem kérdés. A kérdés az, hogy milyen legyen, milyen alapelvek szerint vezesse ezt a vállalkozás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a számviteli törvény szerint milyen lehetőség van a készletnyilvántartás vezetésére, ezeknek milyen előnye és hátránya van, illetve miként tudja ezekkel támogatni egy számviteli szakember a vezetői döntéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31