Számvitel

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Céges ügyvezetői életbiztosítás Cikk

Cég által kötött ügyvezetői életbiztosítás adózásáról és könyveléséről érdeklődött olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Az Adózóna válaszol: társasházak számviteli sajátosságai Cikk

Milyen beszámolókészítési és könyvvezetési sajátosságokat ír elő a társasházaknak a 479/2016. kormányrendelet? Greff Magdolna okleveles adószakértőt hallhatják.

Túlméretezett beruházások, tömött raktárak: fontos teendők, hogy megmenthesse cégét a csődtől Cikk

Ha egy vállalkozás csődbe megy, az általában nem máról holnapra bekövetkező, elkerülhetetlen sorscsapás. Előfordul, hogy nem a fizetni nem akaró vevők, hanem a cég túlméretezett beruházásai, a már csak veszteséget termelő üzletágak, termékek, az átgondolatlan termékfejlesztések állnak a háttérben.

A nap kérdése: lehet-e könyvelni a NAV-nál bejelentett adatok alapján? Cikk

Ha a könyvelőprogram a NAV online oldaláról letölti a bejövő számlákat, és van olyan számla köztük, amelyet az ügyfél nem adott le, akkor az az online bejelentett adatok alapján könyvelhető-e? Az áfája nem vonható le, de költségként költségként elszámolható-e a hiányzó számla ellenértéke, és a taóban, hipában elismert költség lesz-e? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Cég kényszertörlése után eltiltott vezető lehet-e egyéni vállalkozó? Cikk

Egy cég kényszertörlés alá került, mert a bevallásokat, beszámolókat nem adta be, nem reagált semmilyen megkeresésre. A kényszertörlés után mitől tiltják el valójában a vezető tisztségviselőt? Lehet még a tiltás ellenére egyéni vállalkozó? Olvasói kérdésre Gyüre Ferenc adószakértő válaszolt.

Számvitel. Stratégia. Számviteli stratégia? 2. rész Cikk

Az, hogy a lehetséges befektető miként ítéli meg a céget, fontos. A vállalkozás készletnyilvántartási módszere viszont nyilván nem érdekli őt. Vagy mégis?

Számviteli elszámolás: minden költség indokolt, ami annak tűnik? Cikk

Akár válságban van – a kontinens, az ország, az ágazat vagy – a cég, akár nincs, a költséggazdálkodás jelentősége nem kérdőjelezhető meg: amennyit e terület használni tud, ugyanannyit árthat is, ha a vezetőség olyan költségkalkulációkra támaszkodik, amelyek matematikai pontosságuk ellenére is hamis képet adnak a helyzetről.

Újabb Kúria döntés született a K+F projektek elszámolásáról Cikk

A K+F költségek elszámolása számos vállalat számára kritikus jelentőséggel bír. Ezen költségek elszámolását az adóhatóság is kiemelten vizsgálja. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sok esetben a cégek nem számolnak el minden költségelemet, amire jogszabályi lehetőségük nyílik – bizonyos esetekben pedig túl sokat számolnak el. Az adóbírság elkerülése és a jogszerű adómegtakarítási lehetőség kiaknázása közötti egyensúlyozásban jelenthet támpontot a Kúria egy friss ítélete – derül ki az EY hírleveléből.

Globális minimumadó: számviteli és eljárási szabályok, a kiegészítő adó hatása az adókedvezményekre Cikk

Sorozatunk előző két részében a globális minimumadó általános elveit, majd annak magyarországi rendszerét vázoltuk. Jelen cikk az adókedvezmények kérdésével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel és a főbb eljárási szabályokkal foglalkozik.

Őszi adócsomag: ezek a várható számviteli változások Cikk

Az Országgyűlés elé a napokban beterjesztett törvényjavaslatok a számvitelt érintő módosításokat is tartalmaznak, köztük a hazai szabályozásban új jogintézmény – a halasztott adó elszámolásának lehetőségét – bevezető rendelkezést is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31