Számviteli elszámolás: minden költség indokolt, ami annak tűnik?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Akár válságban van – a kontinens, az ország, az ágazat vagy – a cég, akár nincs, a költséggazdálkodás jelentősége nem kérdőjelezhető meg: amennyit e terület használni tud, ugyanannyit árthat is, ha a vezetőség olyan költségkalkulációkra támaszkodik, amelyek matematikai pontosságuk ellenére is hamis képet adnak a helyzetről.

A megfelelő költségkalkuláció – és ez különösen igaz az általános költségeket érintően – nélkülözhetetlen az árazáshoz, termékpolitikai döntésekhez. A gyártás során a közvetlen költségekkel is elszaladhat a ló – például nem megfelelően kezelt alapanyag minőségi hibája miatt vagy a termelés szervezését érintő okokból. Azonban általában az üzemi, vállalati általános költségek azok, amelyek felesleges költségek, nehezen feltárható veszteségforrások olvasztótégelyei, afféle „mindent bele” típusú pénztemetők is lehetnek.

Olyan költségfelosztási módszerre van tehát szükség, amely „lefüleli" a feleslegesen felmerülő költségeket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a részletekért!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31