Táppénzre küldheti-e a munkáltató a kismamát, ha nem tud részére megfelelő munkakört biztosítani?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkavállalói oldalról érdemes tudni, hogy várandósság alatt nem mindegy, milyen munkakörben dolgozik egy kismama, van-e az egészségét, várandósságát veszélyeztető körülmény a munkavégzés során. Azt is érdemes tudni, kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót táppénzre, mondhatja-e, hogy nem tud munkát adni, így „írassa ki magát.” Nem ritka, mondhatni mindennapos esetek, cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Számos olyan munkakör és munkakörülmény létezik, amely fokozott kockázatot jelenthet az egészségre, különösen igaz ez egy várandós kismama esetében. Gondoljunk csak a nehezebb fizikai munkával járó munkakörökre, ahol veszélyes anyagokkal dolgoznak, vagy ha nagyon megterhelő a napi feladat. A munkáltatónak a kötelezettsége például egy új munkavállaló esetén, hogy üzemorvosi alkalmassági vizsgálat segítségével megállapítsa, alkalmas-e adott munkakörre a munkavállaló. Várandós munkavállaló esetén azonban fokozottabban kell figyelni és számos feladatot már várandósság megállapítása után sem végezhet a kismama.

A munkáltatónak tehát kötelezettsége odafigyelni arra, hogy olyan munkakört biztosítson a munkavállalók számára, amelyek elvégzése során figyelembe veszik az egészségi állapot esetleges változását.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 51. § (3) szerint a munkáltatónak az alábbiakra kell odafigyelni:

A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást – a 6. §-ban foglaltak figyelembevételével – megfelelően módosítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti, milyen jogszabályi előírásokra érdemes odafigyelnie a munkáltatónak várandós munkavállaló alkalmazása esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31