hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Digitális munkaidő-nyilvántartási megoldások: figyeljen a buktatókra!

  • dr. Bohati Eszter, dr. Papp Anna Katalin LL.M.

A munkáltatót többféle nyilvántartási kötelezettség terheli a munkaviszonyhoz kapcsolódóan. Az egyik ilyen, és ha súlyozni kellene, talán a legfontosabb, a beosztás szerinti és a rendkívüli munkaidő vezetését írja elő. A jogalkotó célja az, hogy egyrészt a felek közötti elszámolást segítse (a munkabér – ideértve a bérpótlékokat – számításának az alapja lesz), másrészt ellenőrizhető és igazolható legyen, hogy a munkaidőköz kapcsolódó követelmények (pl. pihenőidő megfelelő biztosítása) teljesülnek a társaságnál.

Előírás, hogy az adatrögzítés naprakész legyen. Eszerint a beosztás szerinti munkaidőn túl, amit a munkáltató egyébként is előre közöl az alkalmazottal, még az adott napon rögzíteni kell az eredeti munkaidő-beosztáshoz képest esetleg bekövetkezett eltérést, módosulást is. Korrigálni kell például a kimutatást, ha a beosztott késve érkezett, vagy a felettese rendkívüli munkavégzést rendelt el a rendes munkaidején felül vagy olyan napra, amikor nem dolgozott volna. Hasonló helyzetek – a megfelelő megoldás hiányában, vagy nagyobb dolgozói létszámnál – olyan adminisztratív terhet jelenthetnek a vállalat számára, ami joggal okozhat fejtörést.

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

Formai követelmények

Azon túlmenően, hogy a jelenlétet írásban kell vezetni, és annak naprakésznek kell lennie, nincsen előírva, hogy ez milyen formában, vagy ki által történjen meg. A munkáltatók az adminisztráció „mikéntjében” tehát – ha mondhatjuk így, sokak kreatív szerencséjére – alapvetően szabad kezet kapnak, és nem meglepő módon számos jónak tűnő nyilvántartásvezetési megoldás születik, viszont nem minden ötletre mondhatjuk, hogy jogilag megfelelő is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen digitális megoldások vannak a gyakorlatban a munkaidő nyilvántartására, és ezek milyen buktatókat tartalmazhatnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink