Megjelent az MNB költségvetési jelentése

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 15-én publikált költségvetési jelentésének célja, hogy a Költségvetési Tanács októberi ülésének szerkesztett háttéranyagaként bemutassa a 2022. évi államháztartási folyamatokat, valamint a 2023. évi költségvetés várható alakulását az első nyolc hónapban rendelkezésre álló költségvetési adatok és az MNB szeptemberi inflációs jelentéséhez készült előrejelzése alapján. Mindezek figyelembevételével az MNB értékeli a költségvetési egyenlegre és az államadósságra vonatkozó nemzeti és európai uniós szabályoknak történő 2022. évi tényleges, valamint 2023. évi várható megfelelést – írja honlapján az MNB.

A magyar államháztartás hiánya a koronavírus-válság időszakában jelentősen megnőtt. A költségvetési hiány az elmúlt években csökken, a deficit azonban rendre a célok fölött alakult. A tavalyi évben az államháztartás hiánya a GDP 6,2 százaléka volt, az idei évben pedig az MNB prognózisa szerint a megemelt kormányzati várakozással összhangban a GDP 5,2 százalékára mérséklődhet a deficit. A kiadások szoros kontrollja azonban az új hiánycél mellett is szükséges az év hátralevő hónapjaiban.

A magas infláció mind bevételi, mind kiadási oldalon egyre jelentősebb terhet ró az államháztartásra. Az infláció gyors emelkedése 2023-ban a reálbérek csökkenése következtében jelentősen visszavetette a fogyasztást, és így negatívan hatott a fogyasztási, forgalmiadó-bevételekre. Ezzel egyidejűleg a kiadások is emelkedtek az infláció hatására, ugyanis a költségvetési kiadások között több (a nyugdíjak és a kamatkiadások egy része) közvetlenül hozzá van kapcsolva az inflációhoz. Az állam kamatkiadásai a GDP 2,8 százalékáról 3,9 százalékra emelkedhetnek idén, és a növekmény fele a közvetlenül az inflációhoz kötött kamatozású állampapírokból ered.

Az államadósság-ráta csökkenése az MNB előrejelzése szerint tovább folytatódik, amivel teljesül az Alaptörvény és a stabilitási törvény által előírt adósságszabály is. A GDP-arányos bruttó államadósság a 2021. év végi 76,7 százalékról 2,8 százalékponttal 73,9 százalékra mérséklődött 2022 végére. Az MNB előrejelzése szerint idén folytatódik a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenése, és 2023 végére 71 százalékra mérséklődhet az adósságráta. A 2023. évi költségvetési folyamatok a releváns mentesítési záradékok mellett várhatóan összhangban lesznek a deficitre és az államadóságra vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokkal is – olvasható az mnb.hu-n.

A jelentést ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31