151 találat a(z) vendéglátás cimkére
SZÉP-kártya Kérdés
Tisztelt Adózóna! Cégünk 15 ezer forint értékben szeretne SZÉP-kártya "vendéglátásˇ zsebbe fizetni havonta. Az éves keretösszeg 150 ezer forint /év. A cég által adott összeg ezzel szemben 180 ezer forint /év. Ha többet ad a cég, mint a törvényben megengedett, kedvezményes adózású összeg, akkor mi történik? A kedvezményes adózású összegnél, csak a munkáltató fizeti meg az adókat, járulékokat? adott összeg x 1,18 = erre jön még a 19,5% szocho, illetve 15% szja? Köszönettel.
Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban Cikk
Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.
Cafeteria 2019: így használhatja ki jól a SZÉP-kártyás lehetőségeket Cikk
Egy társaság 2019-ben SZÉP-kártya formájában adna dolgozóinak cafeteriát. A nettó juttatás összege 324 ezer forint. Ezen juttatás egészét SZÉP-kártya vendéglátás zsebbe szeretné adni. Milyen adókötelezettséggel jár ez? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
Vendéglátás kitelepülése fesztiválokra Kérdés
Tisztelt Szakértő! Vendéglátóhelyünk állandó üzemeltetése mellett kitelepülne fesztiválokra, rendezvényekre. Ezek a rendezvények általában 7 napnál nem hosszabb időtartamúak. Pénztárgépeink állandó státusszal rendelkeznek. A NAV felé van-e jelentési kötelezettségünk? Mi minősül változó telephelynek, mozgóboltnak illetve mozgó vendéglátásnak? Köszönettel: Tóth Ildikó
Őstermelői tevékenységek választása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő bortermeléssel foglalkozik. Ezáltal a borászat területén borkóstolókat is szervez, ahol esetleg a jövőben étel- és italszolgáltatással is bővítené a tevékenységi körét. Kérdésem, hogy a borkóstoló belefér-e az őstermelői tevékenységi körökbe? A tevékenységek között csak vendéglátást vagy rendezvényszervezést találtam, ami hasonló. De szerintem ez nem olyan tevékenység, ami beleférne. Kérném megírni, hogy ilyen esetben, mi a megoldás. Más cégben kell-e esetleg ezt folytatni? Várom válaszukat.
Vendéglátás és az áfa Kérdés
Pizzériát szeretnénk nyitni. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység TEAOR kódja: 5610: étterem-mozgó vendéglátás. A tevékenységi kódot jót választottunk? Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Vendéglátás áfája Kérdés
Egy kft. pizzériát nyit. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység 5610: étterem-mozgó vendéglátás. Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Törökország: megszüntetnék az all inclusive szállodai szolgáltatást? Cikk
A török kereskedők és kézművesek azt javasolják, hogy szüntessék meg az ország szállodáiban az all inclusive szolgáltatást, mivel az szerintük "rombolja az ország autentikus vendéglátását".
Brexit: nyílt levél a gazdáktól, kell a briteknek az uniós munkaerő! Cikk
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt ma száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat.
Ilyen a jó higiéniai gyakorlat a vendéglátásban Cikk
Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása – írja honlapján a Nébih.
Vendéglátás – áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni. 1. kérdés: Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységbe (van ülőhely, mosdó, WC), mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén az ételek, illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmát lehetséges-e kedvezményes áfakulcsba rögzíteni? Melyek a kedvezményes áfakulcs alkalmazhatóságának a feltételei? 2. kérdés: A helyben történő egyéb fogyasztás (mint szolgáltatás): szeszes ital, palackos és dobozos üdítőital stb., milyen áfakulcs alá tartoznak? 3. kérdés: Elvitel esetén (mint "kiskereskedelmi eladásnál") a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. milyen áfakulcsba kell sorolni? 4. kérdés: Szintén elvitel esetében: milyen áfakulcsba kell rögzíteni (18 vagy 27 százalékos áfába) a pizza-, a hamburger-, a hot-dog-, a melegszendvics- értékesítéseket? Melyek az esetlegesen 18 százalékos áfakulcs érvényesítésére vonatkozó törvények és rendelkezések, amennyiben lehetséges 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni?
SZÉP-kártyások, figyelem: elveszhet a támogatás!* Cikk
Május végén lejár a felhasználási határidejük a 2016-ban SZÉP-kártyára utalt összegeknek, s a plasztiklap érvényességét is érdemes ellenőrizniük a kártyatulajdonosoknak.
Vendéglátóhely áfakulcsa Kérdés
Szoba reggelivel, félpanzióval vagy ezek nélkül: mennyi az áfa? Cikk
A vendéglátásban januártól alkalmazható 5 százalékos áfakulcs ismét értelmezési kérdéseket vetett fel az érintetteknél: mikor, milyen mértékkel számlázzanak?
Terítékre kerülhet a vendéglátás áfamixe Cikk
Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az éttermekben elvitelre készülő ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne – írta a Világgazdaság pénteken az ágazati érdekképviseleti szövetség elnökétől kapott információk alapján.