hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban

  • adozona.hu
6

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Áfás kft. székhelyén vidéken készíti a fagylaltokat. Melegkonyhája nincs. Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgóvendéglátás. Budapesti telephelyén értékesíti a fagylaltot. Vannak asztalok és székek, le tudnak ülni a vásárlók. Pincér nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. A helyben fogyasztott fagylaltot adhatják 5 százalékos áfával? És milyen áfát kell felszámítani a helyben készített kávéra, teára? Nincs felszolgálás, a pultnál veszik át a kávét.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A NAV tájékoztatója szerint (http://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/etkeztetesi_szolgaltatas.html?query=vendéglátás+áfa+2018), ahhoz, hogy az adott szolgáltatás az áfatörvény 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

  • az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
  • ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
  • a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjunktív feltételek, vagyis, ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

A kérdésben rögzített tényállásban a fenti feltételek nem teljesülnek, így nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Jasmina

Bocsánat elírás, SZJ besorolás a helyes

Jasmina

Nekem egyedül a "helyben készült " kritériummal van kétségem a fagylalt esetében. Bár ez is vitatható, ha a saját vállalkozás kertében készítik, és nem vásárolják. A TEÁOR és SZJA besorolások szerintem is fedik egymást, így védhető az 5%.

kelemen laszlo

Valóban úgy tűnik, hgy a kérdező teáor és nem szj besorolást emltett: ebben az esetben érdemes a KSH-hoz fordulni az érvényes szj besorolás érdekében. Ugyanakkor ettől függetlenül is kérdéses a szolgáltatási elemek túlsúlya az ügyletben, hiszen a NAV-os tájékoztatók nem csak az asztalt-széket, hanem "a helyben fogyasztáshoz a megfelelő környezetet és eszközöket (asztalt, széket, szemetest, mosdó használatot, takarítást stb.)" biztosítását is előírják.

Kérdező1

Tiszetelt dr. Kelemen László.

Az olvasó kérdésében az írja, hogy cége „Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgóvendéglátás” . Nyilván itt a TEÁOR 5610-re gondol és nem az SZJ 5610-re (mivel SZJ5610 nem létezik).

A NAV tájékoztató viszont SZJ 55.30.1-et említ.

1) Ha megnézzük a KSH honlapon elérhető SZJ jegyzéket, akkor az SZJ 55.30.1 alatt ezeket találjuk:
55.30.11 55.30.11.0 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás
55.30.12 55.30.12.0 Étkeztetés járművön
55.30.13 55.30.13.0 Önkiszolgáló étkeztetés
55.30.14 55.30.14.0 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás

2) Az „5610 Éttermi, mozgó vendéglátás”-hoz tartozó leírás a KSH oldalon:
„Ez a szakágazat magában foglalja a fogyasztók kiszolgálását étellel úgy, hogy felszolgálják nekik, mialatt ők ülnek, vagy a fogyasztók kiszolgálják saját magukat a kitett ételekből (svédasztal), vagy elfogyasztják a kész ételt az adott helyiségben, vagy elviszik onnan, vagy akár kiszállíttatják. Idetartozik még az ételek elkészítése és felszolgálása azonnali közvetlen fogyasztásra motoros vagy nem motoros járműből, vagy ételszállító kocsiból.
Ebbe a szakágazatba tartozó szolgáltatás helye: - az étterem - az önkiszolgáló étterem - a gyorsétterem - az elvitelre alkalmas ételek készítését végző étkezőhely - a fagylaltos kocsi - a mozgó ételszállító kocsi - az ételkészítő piaci bódé
Ebbe a szakágazatba tartozik még: - a közlekedési eszközben működő étterem, bár, ha elkülönült egységként üzemel”

3) Nekem úgy tűnik, hogy az SZJ 55.30.1 (szinte) teljes mértékben lefedi a TEÁOR 5610 tevékenységi kört.

Kérdés: a fentiek ismeretében sem alkalmazhatja az olvasó az 5%-os ÁFA kulcsot?

kelemen laszlo

az SZJ besorolás nem teljesül, illetve emellett még a szolgáltatási jelleg is kérdéses a leírt tényállás alapján.

Kérdező1

Tiszetelt dr. Kelemen László.

Kérdésem, hogy konkrétan mely feltételek nem teljesülnek az olvasó kérdésében rögzített tényállásban, amely szerint nem alkalmazható a kedvezményes 5%-os adókulcs?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 November
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink