151 találat a(z) vendéglátás cimkére
Felszolgálási díj adómentessége Cikk
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 1. számú melléklet 4.21. pontja értelmében adómentes a magánszemély által külön jogszabály szerint felszolgálási díj címen megszerzett bevétel, valamint a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.
Nyári diákmunka-programot hirdetett a foglalkoztatási szolgálat Cikk
Meghirdetésre kerül a nyári diákmunka program, amelynek összköltsége idén 2 milliárd forint. A támogatás célcsoportjába a 16–25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak – ismertette honlapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ).
A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest közel 7-szeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent Cikk
A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. áprilisban csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20 százalékkal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál – közölte honlapján a KSH.
Élőzenei szolgáltatás adókedvezménye Kérdés
Kocsmához szakképzettség Kérdés
Jelenléti ív vezetése Kérdés
Az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket Cikk
Becslések szerint jelenleg 50 000 és 70 000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén, a Jobtain HR Szolgáltató összefoglalta az ukrán munkavállalók helyzetével kapcsolatos tudnivalókat.
Több sör folyt le a magyarok torkán tavaly, de érződött a pandémia miatti turizmus-visszaesés Cikk
Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya – mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
Ellenőrzések lesznek a piacokon, az élelmiszerboltokban és a vendéglátóhelyeken is decemberben Cikk
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, olvasható a Nébih honlapján. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.
Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: 2022. szeptember végéig átjárhatók az alszámlák Cikk
Meghosszabbította a kormány az átjárást a SZÉP-kártya egyes alszámlái között, így kilenc hónappal tovább, 2022. szeptember 30-áig mintegy egymillió munkavállaló a kártya bármelyik zsebéből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért – közölte ma Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
Pótlékok Kérdés
Nőtt a fizetésképtelen cégek száma Cikk
Magyarországon 2015 és 2020 között látványosan javultak a vállalati fizetésképtelenségre vonatkozó mutatók, az eljárások száma kevesebb, mint felére, 9545-ről 4293-ra esett öt év alatt, ez a pozitív trend azonban megtörni látszik – közölte az Euler Hermes hitelbiztosító szerdán elemzésében.
Szakképesítés a vendéglátásban: módosíttatná az ITM a kritizált rendeletet Cikk
Kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium – közölte a tárca. Szakmai körökben nagy port kavart, hogy a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak odavágott a kormány egy rendelettel, ami szeptembertől szakképesítést követel meg a konyhán dolgozóktól – írta meg a 444.hu.
Zárszámadás a Dél-Balaton vendéglátóipari és kereskedelmi forgalmáról Cikk
A turisták száma 10-20 százalékkal nőtt, a dél-balatoni vendéglátóhelyek és kisüzletek forgalma átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett a tavalyi, jónak számító évhez képest – hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) sajtótájékoztatóján csütörtökön Siófokon.
Pálinkafőzőket és -árusítókat ellenőriz a Nébih Cikk
A következő hetekben kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a pálinkaalapanyagként felhasznált barack és málna származását. Az akció célja, hogy a pálinka, mint az egyik leghíresebb Hungarikum termék – az előírásoknak megfelelően – valóban, és kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készüljön.