hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb fricska a korhatár alatti nyugdíjasoknak

  • hvg.hu
5

Benyújtotta a kormány a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Jövőre megadóztatják annak a nyugdíját, aki nem éri el az öregségi korhatárt, és a nyugdíjállományból nem tér vissza hivatásához. A rendvédelmiek bizonyos kor felett könnyített munkát is kaphatnak, ha viszont életmódjuk miatt rúgják ki majd őket, elvehetik tőlük járandóságukat.

Hosszú huzavona után benyújtotta a kormány a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről szóló törvényjavaslatot. Orbán Viktor hivatalba lépése óta többször hangoztatta, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapot egyensúlyba akarja hozni, ezért csak annak jár majd nyugdíj, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

A törvényjavaslat szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak 2012. január 1-jétől a jövőre nézve alakulnak át, „ezért visszamenőleges hatályú jogalkotásról nem beszélhetünk”. Ugyanakkor a már megállapított nyugdíjakat korhatár előtti ellátásként, a föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként folyósítják tovább.

A nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti a változás,.

Folyatás a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
orsi

Anyukám nevében kérném a segitséget.Ő 1953.03.10-én született,a 40 éves munkaviszonya nincs meg,mivel Ápolási segélyen van a beteg anyukájával 7éve.Ez állitólag nem számit munkaviszonynak.Elmehet-e korkedvezményes nyugdijba,ha már az 59.életévét tölti,és ápolási segélyt kap?Nagyon fontos lenne a mielöbbi válasz.Előre is köszönöm.

Bokor Zoltánné

1953.02.21-én születtem.
1971.09.01-1974. júniusáig a Kaposvári Tanítóképző nappali tagozatos hallgatója voltam.
1974.08.16-tól tanítottam. Gyesen csak néhány hónapot voltam.
Jelenleg prémiuméves vagyok, s2012 02.22-től előrehozott öregségi nyugdíjra lennék jogosult, a régi jogszabályok szerint.
Azt szeretném tudni, hogy a 2012-ben érvénybe lépő jogszabályváltozások mennyiben érintenek. Válaszukat köszönöm.

kerekes péter

1953.12.24-én születtem. hivatásosként 1999.augusztus 31-től teljes összegű korkedvezményes nyugdijas vagyok. 2004. február. 24-én feleségem méhnyakrák miatt elhalálozott. Jelenleg a nyugdijam mellelett ismét a rendőrség állományában dolgozom kormánytisztviselőként. Mivel tavaly betöltöttem az számomra előirt öregségi nyugdij évet, azaz 57 évet töltöttem, kértem az özvegyi nyugdijam felélesztését. I és II fokon is elutasították. A jelenlegi változások értelmében szerintem jogosult lettem az özvegyi nyugdijra. Kérek ebben jogi felvilágosítást. Tisztelettel és köszönettel!

FÜLÖP TEREZ

Erdélyből telepettem át Magyarországra ,57 éves vagyok . Igényeltem a Román államtól a nyugdijazásomat, amit meg is kaptam-igaz csak egyelőre vissza igazolták a jogosultságomat . Még nincs meg összességében 40 év ledolgozott időm ( 1972 aug -tól dolgozom ). Az egészségem megengedi ,szeretnék tovább dolgozni , de a mostantól le dolgozott időt nem veszik figyelembe, az itteni nyugdij számitásomnál ,mivel nyugdijas vagyok más UNIO-s országban .Szeretném tudni ,hogy ebben az esetben, csak a nyugdij korhatár elérésekor (62 év )kérhetem az itt ledoldozott idő után a nyugdijazásomat.Köszönöm előre is a választ .

Csattos András

Szeretném pontosan tudni, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdíjba. 1952. november 7-én születtem. A jelenlegi szabályok szerint az a férfi, aki legalább 42 év munkaviszonnyal rendelkezik, az 60 éves korában mehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba. Ez most hogyan változik? Köszönöm előre is a választ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink