hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NGM: nem lesz chipsadó a kávén

  • MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtja az adótörvény-javaslatokat az Országgyűlésnek pénteken, és ezzel véget vet az eddigi találgatásoknak - közölte a szaktárca pénteken kora délután az MTI-vel.

A közlés időpontjában a törvényjavaslat még nem volt olvasható a parlament honlapján.
   
A minisztérium közleményében rámutat: a javaslat cáfol  a sajtóban megjelent több információt is, például az origo.hu hírportál A 30 százalékos baleseti adó című cikkében megjelenteket. Ugyanis - hangsúlyozza az NGM közleménye - "...a kormány javaslata szerint a jövőben sem fogja népegészségügyi termékadó terhelni a kávét", s "az ízesített sörök és alkoholos frissítők esetén egységesen 20 forint/liter népegészségügyi termékadó mértékre tesz javaslatot kormány."
   
A személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miatti esetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében a kormány kompenzációs rendszert alakít ki - ismerteti a közlemény. A kompenzáció részleteit már kidolgozták, s ezeket  a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel egyeztetik. A nettó bér mértékére hatással lévő törvénymódosítások csak 2012. január 1-jén lépnek hatályba, így a kormány a kompenzáció alapos előkészítésére fekteti a hangsúlyt, "a szükséges jogszabályok kellő időben el lesznek fogadva" - olvasható a közleményben.
   
A baleseti adóval kapcsolatban az NGM rámutat: arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését, a beszedés kockázata nem a biztosítót terheli.
   
Mivel a baleseti adót a biztosítási díj százalékában határozzák meg, így egyértelműen figyelembe veszik a biztosítottal kapcsolatos kockázatot, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatot is. A biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adónak hatása lesz az árakra, így feltehető, hogy a kialakuló árverseny miatt részben a biztosítók viselik majd annak terhét - teszi hozzá az NGM a közleményben.
   
Ismerteti továbbá, hogy az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illeték kiszabásáról  az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot a törvényjavaslat szerint. Így annak hatálya nem a szerződés beérkezésétől számít, mint ahogy azt az origo.hu hírportál írta - jegyzi meg a közlemény.
   
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a www.parlament.hu oldalon mindenki számára hozzáférhető lesz - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink