hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felszámolás közben: hitelezői igény és visszavont megbizatás

  • adozona.hu

Mit tehet a felügyelő bizottság elnöke, ha nem értesítették a cég ellen folyó felszámolás elrendeléséről? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Annál a cégnél, ahol évtizedek óta dolgozom, a felügyelő bizottság elnöki tisztét bízták rám a tulajdonosok, mikor nyugdíjba vonultam , azaz 2002-től. A cég ellen azonban most felszámolási eljárás indult. Engem még csak nem is értesítettek. Mi lesz velem, mármint a felügyelő bizottsággal, hiszen 2012-ig megbízatásom is van. A cégen belül alakult két kft, amelyek, mint bérlők fognak dolgozni tovább, ugyanott, ahol eddig is dolgoztak. Az a kérdésem, hogy mi lehet az én, követelésem, mire tarthatok számot a volt munkaadóimmal szemben. A viszonyunk mindig jó volt.

Ez alapvetően nem munkajogi hanem társasági jogi probléma, hiszen Ön már nem munkavállalója a cégnek, ha jól értem a kérdésfeltevést, hanem a felügyelő bizottsági tagsági jogviszonyát megbízás keretében látja el. A felszámoló, aki a felszámolás alatt a cég képviseletére jogosult, várhatóan kezdeményezni fogja  a felügyelő bizottsági tagok megbizatásának visszavonását.

Amennyiben a tisztség ellátásával kapcsolatban a cég tartozik Önnek, úgy azt be kell jelentenie a felszámoló felé, mint hitelezői igényt. A felszámolás alapinformációról  a www.e-cegkozlony.hu oldalon ingyenesen tájékozódhat. Megjegyzem, hogy a felügyelő bizottság törvényi rendeltetéséből adódóan Önnek, mint az ügyvezetést és a cég működését ellenőrző szerv tagjának tudnia kellett volna  a felszámolás elrendeléséről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink