hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A chipsadó úgy működik, mint az áfa

  • MTI

Az adófizetés gyenge pontjait, vagyis a kkv-kat érinti leginkább a héten elfogadott egészségügyi termékadó, félő, hogy üzembezárásokkal jár majd a közteher bevezetése. Szeptembertől a cégeknek új kalkluációt is kell készíteniük egy-egy termék áfavonzatára.

Nem hárul irreális mértékű adminisztrációs teher a gyártókra a chipsadó miatt a jogszabály szerint, pontosabban az a már megszokott rendszerhez illeszkedik - írja a napi.hu. A népegészségügyi termékadó elszámolásában ugyanúgy működik, mint az áfa, adminisztrálni is ugyanúgy kell, mint a forgalmi adót. Vagyis az adót a cég az áfabevallása gyakoriságának megfelelően vallja majd be − havi vagy negyedéves ciklusban. Ha az adóalany nem áfaalany, akkor bevallását az adóévet követő február 25-ig kell teljesítenie. A chipsadó mértékét mennyiségben szabta meg a jogszabály, vagyis a gyártónak kell kiszámolnia, adott adófizetési periódusban mennyi adóköteles terméket bocsátott ki és annak mekkora adóvonzata van.

Ugyanakkor a gyártóknak szeptember elsejétől új kalkulációkat kell készíteniük egy-egy termék áfavonzatára is, mert a termékadó az előállítási költségre és nem a kiskereskedelmi árra rakódik. Azzal, hogy nő a termék nettó ára, nő az áfatartalma is.

A cikk folytatását itt olvashatja

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink