hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MSZP hamburgeradó helyett áfát csökkentene

  • MTI

Az MSZP úgy értékeli: a hamburgeradóként, illetve chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetése egyszerű pénzbehajtás, s ha a kormány célja valóban az egészségvédelem, akkor az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését kellene megfontolnia.

Kovács Tibor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón álságosnak nevezte, hogy a kormánypártok az egészségvédelem szándékára hivatkozva javasolják a termékadó bevezetését. Mint mondta, ez esetben a Fidesz-KDNP-nek el kellene fogadnia azt a szocialista módosító javaslatot, amely szerint az ebből származó bevételeket csak egészségügyi célokra, mindenekelőtt bérfejlesztésre és az ellátórendszer állapotának javítására lehetne fordítani. A valódi kormányzati szándék szerinte azonban a költségvetési bevételek növelése, ezért akarja Fidesz-KDNP a termékadót már szeptembertől bevezetni.
   
A szocialista politikus elmondta: az MSZP a termékadó kivetése helyett azt javasolja, hogy az egészséges élelmiszereket - így a zöldségeket és gyümölcsöket - terhelő általános forgalmi adót csökkentsék 25-ről 5 százalékra, s erre vonatkozóan módosító indítványt is beadtak.
   
Kitért arra, hogy párttársa, Gőgös Zoltán kevesebb mint két hónapja arról érdeklődött a parlamentben, hogy miért akarja a kormány különadóval sújtani az egyébként is dráguló élelmiszereket, mire Szatmáry Kristóf államtitkár cáfolta, hogy a kabinet ezt tervezné. Most azonban - tette hozzá az MSZP-s politikus - kiderült, hogy a termékadó bevezetéséről rendelkező, két fideszes képviselő Országgyűlés elé került indítványát a kormány is támogatja, sőt, az minisztériumi szakértők bevonásával készült. Kovács Tibor ugyanakkor méltatlannak nevezte, hogy a javaslat általános vitáját hétfőről keddre virradó éjszaka kellett, hogy lefolytassák a képviselők.
   
Véleménye szerint a sietséget az indokolja, hogy a kormány még idén nagyjából ötmilliárd forint bevételt remél az egészségtelen - magas só-, cukor-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú - élelmiszerekre kivetett adóból, az adótörvényeket pedig 45 nappal hatályba lépésük előtt ki kell hirdetni.
   
Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy az Európai Unió legtöbb államában - az MSZP már említett, áfacsökkentést célzó javaslatához hasonlóan - az egészséges élelmiszerek fogyasztását ösztönzik, úgynevezett zsíradót pedig csak Dániában vezettek be, annak tanulságai azonban még nem ismertek.
   
Kitért arra is, kérdéses, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja-e az áfához hasonlóan hozzáadottérték-típusú termékadó bevezetését. Ráadásul - tette hozzá - ezután lesznek termékek, amelyeket háromszor adóztat meg az állam, így a dobozolt édesipari termékek esetében először áfát és népegészségügyi termékadót, a csomagolás után pedig környezetvédelmi termékdíjat kell majd fizetni.
   
Kérdésre válaszolva Kovács Tibor a hétfőn elfogadott termékdíjtörvényről azt mondta: a szocialisták azért utasították el, mert nem látják biztosítottnak, hogy az új rendszer - amelyben az állam veszi át a termékdíjköteles anyagok, így az akkumulátor, a csomagolás, az egyéb kőolajtermék, az elektromos és elektronikai berendezés, a gumiabroncs és a reklámhordozó papír begyűjtését - a jelenleginél jobban fog működni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink