hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"A nyugdíjkassza nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja"

  • MTI

Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az LMP szerint egy hosszútávon működő, a generációk közti szolidaritásra épülő nyugdíjrendszer "nem diktátumokkal, hanem széles körű társadalmi egyeztetéssel" alakítható ki. Véleményük szerint ehhez nem csak a Nyugdíjkerekasztallal, az érintett szakszervezetekkel, valamint civilekkel kell megegyezni, hanem a munkavállalókat képviselő szervezetekkel is. Hangsúlyozzák, hogy a nyugdíjazás szabályainak stabilitása, a fokozatos változtatás minden társadalmi csoport érdeke, és "előrébbvaló a rövid távú fiskális szempontoknál".
   
Arra is felhívják a figyelmet, hogy a visszaélések elleni küzdelem és a takarékosság jegyében a nyugdíjrendszer az utóbbi években számos költségcsökkentő és szigorító átalakításon esett át, de az LMP is úgy látja, hogy az fenntarthatósági és igazságossági szempontból további reformokra szorul.
   
A két képviselő kijelenti, hogy a "nyugdíjkassza azonban nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja". Szavaik szerint ugyanis az Orbán-kormány a "pénzbehajtásra tett erőfeszítései közben megfeledkezik a szerzett jogok védelméről és a kiszámíthatóság biztosításáról". Hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a kormány ötletelése miatt nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra.
   
Kijelentik azt is, hogy amíg az álláskeresők száma sokszorosan meghaladja a betölthető álláshelyekét, addig "mérhetetlen felelőtlenség többszázezer embert kilökni a nyugdíjrendszerből", mert így "megbélyegzett állampolgárként csak a segélyezettek táborát fogják gyarapítani". Hozzáteszik, hogy az LMP szerint egyébként a meglévő szabályok alkalmasak arra, hogy a visszaélőket kiszűrjék a rendszerből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink