hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: sztrájkbizottság a válasz a "nyílt hadüzenetre"

  • MTI

Sztrájkbizottságot hoztak létre hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek, mert "nyílt hadüzenetként értékelték" a korengedményes nyugdíjakat érintő alkotmánymódosító javaslatot - mondta Kónya Péter, a sztrájkbizottság elnöke.

Az elnök kifejtette: "különösen sérelmesnek" érezték azokat a parlamenti felszólalásokat, amelyek értelmében csak a rendvédelmi dolgozókra akarják kiterjeszteni az említett alkotmánymódosítást. "Egyébként, ne legyen senkinek kétsége, ha ezt meg merik lépni a fegyveres rendvédelmi dolgozókkal szemben, akkor utánuk következnek majd a már korkedvezményes nyugdíjba vonultak" - fűzte hozzá.
   
A sztrájkbizottság felszólította a Fidesz-frakciót, hogy vonja vissza a Lázár János és Balsai István nevéhez fűződő alkotmánymódosító javaslatot - mondta.
   
Kónya Péter az MTI kérdésére elismerte, hogy a törvény szerint a rendvédelmi dolgozók nem sztrájkolhatnak, ám ezzel kapcsolatban most nem akart nyilatkozni, "majd időben tájékoztatják a közvéleményt a további részletekről" - mondta.
   
Lázár János és Balsai István fideszes képviselő pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki elérte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.
       
A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".
   
A Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában bejelentette: az elmúlt években nyugdíjba vonult, ám az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő, 57 év alatti rendőrökre, tűzoltókra, vám- és pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás. A politikus szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját. Mint mondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink